U bent hier: Home Omgaan met negatieve energie

Omgaan met negatieve energie

16 oktober 2013
Robin Stevens NLP Trainer

‘Goedenavond heren’.

Naast mij aan de bar van mijn favoriete café ploft een man neer. Ik schat dat hij midden 50 is, hij heeft een grijs baardje en kijkt wat moedeloos uit zijn ogen. Hij bestelt een biertje en een borrel bij de barkeeper. Vervolgens kijkt hij zwijgend voor zich uit richting de drankvoorraad achter de bar. Opeens begint hij vanuit het niets te praten over zijn bedrijf wat failliet is gegaan. In eerste instantie tegen niemand in het bijzonder, maar al snel is zijn volledige aandacht op mij gericht. Op zich heeft de man een interessant verhaal, dus ik luister aandachtig. Maar ik merk ook dat de man een enorme negatieve energie om zich heen heeft hangen. Als ik niet goed op let zou hij mij makkelijk met zich mee kunnen trekken in die negatieve sleur.

(On)bewust pikken we enorm veel op van de emoties van mensen om ons heen.

Als het positieve emoties zijn, dan worden we net zo vrolijk als de mensen om ons heen en is er weinig aan de hand. Als het negatieve emoties zijn, dan kan het knap lastig zijn. Misschien heb je wel een collega, vriend(in) of klant die je al na 5 minuten een ontzettend vervelend gevoel bezorgt zonder dat daar enige aanleiding voor is. Als dit je overkomt is het goed om je te realiseren wat er nu eigenlijk gebeurt: Onbewust pikt jouw brein de negatieve signalen op die de ander uitzendt. Bijvoorbeeld in de vorm van dingen die je aanvoelt, ziet of hoort. Je brein herkent deze signalen onbewust vanuit vroegere situaties en ziet deze signalen als een teken om je slecht te gaan voelen.

‘Onbewust pikken we emoties op van de mensen om ons heen’

Als je dit overkomt dan is het slim om je brein als het ware nieuwe instructies te geven, omdat je waarschijnlijk helemaal geen zin hebt om je slecht te voelen. Je kunt je simpelweg beginnen te herinneren hoe het was om je vrolijk te voelen vlak voordat je bij die negatieve persoon was of terugdenken aan een moment waarop je je heel goed voelde. Hoe beter je dit doet, hoe meer jij automatisch in een goed gevoel terug komt. Vervolgens begin je dit goede gevoel ook uit te stralen en met een beetje oefening lukt het je juist om die negatieve persoon nu positieve gevoelens te sturen. Ik zie het altijd als een soort wedstrijdje. Zolang ik beter ben in mij goed voelen dan die andere persoon in zich slecht voelen dan eindigen we allebei met een goed gevoel. Of in het ergste geval, blijf ik me gewoon goed voelen.

De man stond op van de bar en wandelde even naar het toilet. Toen hij terug kwam begon ik een verhaal te vertellen over een mooie reis die ik had gemaakt. Ik zag dat hij in gedachten terug ging naar mooie avonturen die hij zelf had beleefd. Ik vroeg hem wat zijn mooiste avontuur was tot nu toe. Binnen 5 minuten hadden we een vrolijk gesprek en begonnen zijn ogen lichtjes te fonkelen.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerste e-mail.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media