U bent hier: Home Oceanus Britannicus

Oceanus Britannicus

10 augustus 2022
Robin Stevens NLP Trainer

Om acht uur ’s avonds varen we op de motor het Engelse kanaal uit, de hoek om richting De Golf van Biskaje.

De wind komt pal van voren en het waait dertig knopen (windkracht zes). Nog eventjes en dan varen we de Atlantische Oceaan op. Ik had het niet verwacht van tevoren, maar het doet me toch wel wat. Ik loop door het gangboord naar voren en ga voor op het dek staan. Daar wordt bevestigd wat de windmeter al vertelde, het waait hard! De wind ruist en suist om me heen, de golven kletsen over het dek. Zoute lippen, natte spetters, binnen drie minuten is alles zout en nat.

Terwijl ik daar sta te deinen op de golven mijmer ik over onze tocht. Het Engelse kanaal is toch maar even het drukste scheepvaartgebied ter wereld! Zo lang als ik zeil hebben mensen me bang gemaakt om hier doorheen te varen. De ene keer was dat door een stoer zeilverhaal van een andere zeiler, de andere keer om me een zeezeilcursus te verkopen en zelfs Laura Dekker – het zeilmeisje zegt dat ze liever nog een keer de wereld zou rondvaren in haar eentje, dan over het Engelse kanaal te varen.

In de verte zien we de haven van Brest al liggen. We hebben de afgelopen week voor anker geslapen en zijn door onze voorraden heen. Als we stevig vastliggen aan de buitenste steiger hebben we een prachtig uitzicht over de Rade du Brest, de binnenzee. Ik voel me hier meteen thuis. Het is inmiddels routine om zodra we in een haven liggen de watertank te vullen, wassen te gaan draaien, de boot opnieuw te organiseren en onze e-mails bij te werken. En dus zit ik nu met een kop koffie dit bericht aan jullie te schrijven.

Nog een week of twee varen we verder langs de Atlantische kust en dan gaan we op zoek naar een haven waar we de boot veilig een maandje achter kunnen laten om naar Nederland te gaan. Want daar zitten straks weer een groep enthousiaste deelnemers voor de aankomende trainingen op ons te wachten. Gek idee dat het eerste deel van ons avontuur er alweer bijna opzit. Maar even van boord gaan is ook wel lekker denk ik. Even de tijd nemen om alles te verwerken. Als we terugkomen van onze trainingsmaand in Nederland, dan wacht dat andere beruchte stukje water op ons, de Golf van Biskaje.

Mocht je al aangemeld hebben voor een training dan kijk ik er naar uit om je straks te ontmoeten. Mocht je net terugkomen van vakantie en nog iets gaafs willen leren als start van je nieuwe seizoen, check dan hier wat er op het programma staat.

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media