U bent hier: Home Nog 2 minuten naar Piccadilly Circus

Nog 2 minuten naar Piccadilly Circus

15 april 2020
Robin Stevens NLP Trainer

Bij de metro in Londen hangen matrix bordjes langs het spoor.

Op die bordjes staat precies hoe lang je nog moet wachten tot je metro komt. Tot op de minuut nauwkeurig. Je weet zeker dat er altijd één vertrekt. Het maakt niet uit of je een goed glas wijn dronk bij de Crusting Pipe in Covent Garden of terugkomt van een etentje in Soho. Je zoekt gewoon het dichtstbijzijnde metrostation op en stapt in.

Die timerbordjes hangen er niet voor niks.

Uit onderzoek door de London Underground onder metroreizigers blijkt dat het een van de beste manieren is om de reizigerservaring te verbeteren. Zeven minuten wachten op een trein met een timer op het bord, voelt stukken relaxter dan wachten op een trein waarvan je niet weet wanneer hij komt. Zelfs als dat maar vier minuten duurt.

‘Alles wat we zeker dachten te weten blijkt opeens onzeker te zijn en dat voelt ronduit ongemakkelijk.’

We willen weten waar we aan toe zijn.

En dus vinden we zekerheid in externe dingen zoals plannen, tijdschema’s en afspraken. Als dit soort zekerheden ons worden afgepakt raken we in paniek. We zitten opeens met elkaar opgescheept en komen onszelf tegen. Alles wat we zeker dachten te weten blijkt opeens onzeker te zijn en dat voelt ronduit ongemakkelijk.

Je kan je ertegen verzetten, het zien als een bedreiging en er bang van worden. Je kan er de hele dag over lezen en er met iedereen over praten. Dan weet je zeker dat je de angst voedt en dat je nog banger wordt. Hoe meer je ermee bezig bent, hoe slechter je je voelt.

Je kan het ook als een kans zien. Een kans om even uit te rusten, even te mediteren, wat yoga te doen of gewoon lekker voor je uit te staren. Of als een kans om contact te maken met de plek binnen in jezelf waar het altijd kalm en rustig is. Hoe meer je accepteer dat dit is wat er nu gebeurt en er het beste van maakt, hoe sneller die vier minuten om zijn.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media