U bent hier: Home Nieuwe gewoontes uitproberen

Nieuwe gewoontes uitproberen

15 juli 2019
Robin Stevens NLP Trainer

Verreweg een van de grootste angsten van mensen, is de angst om te veranderen. En gewoontes doorbreken is één van de dingen waar mensen het meeste tegen op zien.

Gewoontes kun je zien in de breedste zin van het woord. Goede gewoontes zijn natuurlijk heel nuttig om te houden. Als het bijvoorbeeld je gewoonte is om elke dag op tijd op te staan en een ochtendwandeling te maken en vervolgens een gezond ontbijt te eten, is dat een hele goede en gezonde gewoonte. Veel minder handig is het bijvoorbeeld om elke ochtend op te staan en 5 koppen koffie te drinken en 4 zware shaggies te roken. (Althans, als je gezond wilt blijven natuurlijk.)

Gewoontes veranderen

Slechte gewoontes kunnen zo in je systeem zitten dat je bijna vergeet dat het gewoontes zijn.

Een tijdje geleden was ik meteen stel vrienden op vakantie. Mijn gewoonte is om elke ochtend om 7 uur op te staan en vervolgens een goed ontbijt te eten. Op onze eerste vakantie avond zijn we flink gaan stappen en waren we om 4 uur ’s nachts thuis. De volgende ochtend stond ik dus als vanzelf om 7 uur vrolijk op zonder wekker en maakte ik mijn vrienden wakker om zich klaar te maken voor het ontbijt. Dit werd niet helemaal goed ontvangen. Als reactie kreeg ik een paar flinke scheldwoorden om mijn oren en nog geen tien seconden later rookte de zware shag al door de hotel kamer heen. Je begrijpt het al, onze gewoontes lagen nog al uiteen.

‘Slechte gewoontes kunnen zo in je systeem zitten dat je bijna vergeet dat het gewoontes zijn.’

Wat houdt je tegen?

Wanneer je gewoontes wilt veranderen, kan soms alleen het denken hieraan al je een vreemd gevoel bezorgen. Denk maar eens aan een gewoonte die jij al een aantal jaren hebt. Stel, je drinkt bijvoorbeeld al je hele leven elke dag 10 koppen koffie.

Stel je nu eens voor dat je nooit meer koffie zou drinken.

  • Hoe voelt dat?
  • Krijg je gelijk de kriebels?
  • Kun je niet voorstellen waarom je dat nou zou doen?
  • Krijg je het gevoel dat je niet meer wakker zou worden gedurende je dag?

Al deze reacties vertellen je eigenlijk dat het volstrekt onverstandig zou zijn om te stoppen met koffie drinken, puur omdat het als gewoonte in je systeem zit. (Mocht je een positieve reactie geven en gelijk vrolijk worden bij het idee aan het veranderen van je gewoonte… waar wacht je nog op?!)

“Niet-goed-gewoonte-terug-garantie”

Wil je een slechte gewoonte veranderen? Dan bestaat er een manier om dit een stukje makkelijker voor jezelf te maken. De manier om dat te doen is door het “uitproberen van nieuwe gewoontes”.

Je kunt hierbij denken aan het principe wat ze soms hanteren als je iets nieuws koopt in de winkel. Je koopt dan een bepaald product, dat mag je gewoon mee naar huis nemen en voor 30 dagen uitproberen. Mocht het jet na die 30 dagen niet bevallen, dan kun je het product gewoon weer terugbrengen naar de winkel. Je krijgt dan je geld terug, en kunt gewoon weer zonder dat product door het leven.

Met gewoontes kun je precies hetzelfde doen. Je test je nieuwe gewoonte voor een bepaalde periode uit. Dat kan een maand zijn of twee maanden of een willekeurige andere tijd die je bevalt. Denk bijvoorbeeld nog even aan de gewoonte uit het voorbeeld van hiervoor. Als je elke dag 10 koppen koffie drinkt en je denkt er aan om deze gewoonte te veranderen door iets beters.

Testperiode

Je neemt je voor om gedurende een maand elke dag te beginnen met een vers geperste jus.

En voor de rest vervang je alle koppen koffie door een glas water. Je test dit voor een maand uit. Mocht je er na een maand achter komen dat het niet bevalt dan kun je altijd nog terug naar je oude gewoonte.

Bevalt je nieuwe gewoonte heel goed, dan kun je kiezen om de periode te verlengen. Je mag zelf weten voor hoe lang je dit dan doet. Misschien begin je met een maandje, maar misschien ga je ook wel gelijk voor een half jaar. Na verloop van tijd zul je merken dat je nieuwe gewoonte ook een gewoonte is geworden en dat je er dus niet eens meer over hoeft na te denken. Zo word je op de automatische piloot steeds beter in je goed voelen.

Nu ben ik vrij overtuigend van aard, dus na een weekje vakantie stonden we gezellig elke dag om 7 uur op en zaten we samen uitgebreid te ontbijten. Na afloop van de vakantie bleek dit de vrienden zo goed te bevallen dat ze het nu thuis ook doen.

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerste e-mail.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media