Niet perfect is ook goed
Tijdens onze opvoeding leren we wat goed en slecht gedrag is. Eet met je mond dicht, kleine hapjes nemen, op de stoep spelen, je mond leeg eten, met twee woorden spreken, elke dag je huiswerk maken, je kleding netjes wassen, goed voor elkaar zorgen, altijd beleefd zijn, goed opletten op school. De lijst met voorbeelden is eindeloos. Elke keer dat we ons aan één van die aangeleerde regeltjes houden krijgen we van onze ouders een beloning. Een goedkeurende blik, een vrolijk compliment, of gewoon het ontspannen gevoel wat vanuit moeders systeem uitstraalt naar het onze.
Tijdens ons verdere leven weet het onbewuste deel van ons brein als het ware vanzelf hoe het zich aan deze regeltjes moet houden. We hoeven er dus eigenlijk niks voor te doen om onszelf aan die regeltjes te houden en ons goed te voelen. Het effect is dus dat we ons goed voelen op basis van wat we (onbewust) doen.
Aan het goede gevoel wat we krijgen als we ons aan die basisregels houden zit ook een keerzijde. Als we ons vroeger niet aan één van die basisregeltjes hielden dan was er die afkeurende blik van onze moeder, een boze stem van vader of een berispende opmerking van de juf. Ons brein heeft dit onthouden. Hoewel vader of moeder niet meer altijd in de buurt zijn, kan het nare gevoel wat je krijgt als je je niet aan één van de regeltjes houdt soms blijven.
‘We zijn de hele dag bezig om ons onbewust aan allerlei regels te houden’
Niet perfect is ook goed
Bij sommige mensen resulteert dit in een soort perfectionisme. Ze zijn vaak onbewust bezig om zich de hele dag helemaal perfect aan al die geëvolueerde basisregels van vroeger te houden. Dit zijn er in de loop der jaren soms zoveel geworden dat het haast niet meer te doen is. Regels als: een goede moeder/vader zijn, een loyale collega zijn, altijd mooi gekleed gaan, het perfecte figuur hebben, succesvol zijn. Als je het zo leest denk je waarschijnlijk dat het praktisch onmogelijk is om je helemaal perfect aan al die regels te houden. En dat klopt, dat is het ook. Hoe hard je het ook probeert, het gaat je nooit lukken om perfect te zijn. Perfect zijn is simpelweg geen menselijke eigenschap.
‘Perfect zijn is GEEN menselijke eigenschap’
Op basis van bovenstaande hebben sommige mensen met zichzelf afgesproken, dat ze zich pas goed mogen voelen als ze zich overal perfect aan houden. En aangezien ze het punt dat alles perfect is nooit gaan bereiken, voelen ze zich dus nooit helemaal goed. Het is dus slim om een radicale verandering te maken in je denken.
Niet perfect, is ook goed.
Je mag je gewoon goed voelen, ondanks dat je niet in staat bent je aan alles basisregeltjes te houden. Je kan ook kiezen om één van de basisregels te laten vallen. Soms is dit niet makkelijk omdat je juist jaren getraind hebt om je wel aan deze regel te houden. Maar je bewust worden van de regels en simpelweg de intentie hebben om wat liever en zachter voor jezelf te zijn, maakt al een groot verschil.
Over Robin Stevens
Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media