U bent hier: Home Niet met je voeten op de bank

Niet met je voeten op de bank

28 december 2011
Robin Stevens NLP Trainer

‘Niet met je voeten op de bank!’ riep mijn moeder voor de zoveelste keer als ik weer eens languit met mijn voeten die smerig waren van de speeltuin op haar mooie witte bankstel zat.

Ik zie mezelf weer voor me terwijl ik 9 jaar oud was en de hele middag buiten had gespeeld. Het was natuurlijk niet de eerste keer dat ik hoorde dat voeten niet op de bank hoorde. Maar waar ze wel hoorden, dat wist ik ook niet. Ergens is het toch nog goed gekomen geloof ik, want tegenwoordig zit ik maar weinig met mijn voeten vol modder op het bankstel.

Als je als ouder bezig bent je kind op te voeden dan draait het allemaal om communicatie. Hoe krijg je voor elkaar dat je kind doet wat jij in gedachten hebt. Het lijkt wel alsof ze soms expres precies het tegenovergestelde doen. ‘Geen computerspelletjes als je uit school komt!’ riep mijn moeder. Een paar uur later vond ze ons met een paar zakjes chips uitgebreid Mario Bros spelend achter de computer.

‘Het lijkt soms wel alsof je kinderen expres precies het tegenovergestelde doen van wat jij wilt.’

Een voorbeeld van wat je kunt doen om je informatie beter bij je kinderen te laten aankomen is het formuleren van actief gedrag. Dus niet vertellen wat ze niet moeten doen, maar vertellen wat je wel wilt dat er gebeurt. Wil je dat je kinderen ergens mee stoppen? Formuleer dan concrete acties die ze WEL moeten uitvoeren. Wil je voorkomen dat dat ze elke avond de hele avond achter de tv hangen? Zeg dan niet: ‘En niet weer de hele avond tv kijken vanavond‘ maar ‘Nadat jullie straks je huiswerk hebben gemaakt, mogen jullie van 7 tot 8 nog een uurtje tv kijken.’ Hoe vaker je gewenst gedrag op deze manier formuleert, hoe meer kans je hebt dat ze doen wat jij graag wilt.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerste e-mail.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media