U bent hier: Home Naar een witte muur staren voor een beter leven

Naar een witte muur staren voor een beter leven

20 januari 2021
Robin Stevens NLP Trainer

Een zen monnik gaat elke avond om acht uur naar bed.

Om vier uur ‘s nachts klinkt de kloostergong, als startsignaal voor de ochtendmeditatie. Daar zitten ze in kalme stilte met hun ogen rustend op een lege witte muur.

Je brengt je aandacht naar je ademhaling en vervolgens zit je daar gewoon, met aandacht. Dat is ook precies hoe ze die meditatie noemen trouwens: zazen, oftewel: aandachtig zitten.

Nog voor het ontbijt heb je zo enkele uren in kalmte doorgebracht. Met dit ritueel train je jezelf om een aandachtige, wakkere, heldere geest te krijgen.

Daar moeten zelfs professioneel muurstaarders dus schijnbaar elke dag mee blijven oefenen. Niet zo gek dat wij meditatie in het begin vaak lastig vinden en nogal veel piekeren in deze tijd.

Breath, Smile en Go Slowly zegt de beroemde zenmeester Thich Nath Hahn. Als je theedrinkt, drink dan thee. Als je eet, eet dan en als je leest, lees dan.

Door dagelijkse training in aandacht word je bewust van alle waandenkbeelden, angsten en illusies die je denkende geest creëert.

Iedere keer dat je jezelf betrapt op een gedachtestroom die lijden veroorzaakt breng je je aandacht weer terug naar wat je op dat moment aan het doen bent.

Ik moest hieraan denken, omdat mijn denkende geest mij net wakker maakte nadat ik gisteravond te veel nieuwsberichten had zitten kijken.

Ik ging mijn bed uit, om een tijdje in de kalmte van de nacht naar onze strak gestuukte muur te staren en zit dit bericht nu letterlijk om vier uur ’s nachts voor je te schrijven.

Een zen monnik leerde mij ooit dat het rust brengt om elk moment dat het leven je brengt te accepteren alsof je het zelf gekozen hebt.

‘Een zen monnik leerde mij ooit dat het rust brengt om elk moment dat het leven je brengt te accepteren alsof je het zelf gekozen hebt.’

Niet dat alles dan opeens allemaal leuk en makkelijk is, maar het werkt wel een stuk beter dan je overal tegen verzetten.

Als er weinig tot niets is dat je kan veranderen aan de externe omstandigheden, ligt de vrijheid in het zo goed mogelijk accepteren van die omstandigheden.

Maar wat nou als het niet lukt om het te accepteren omdat je gewoon heel boos, bang of verdrietig bent?

Dan ligt de vrijheid in het accepteren van die gevoelens en te accepteren dat je het nu gewoon even niet kunt accepteren. Volg je ‘m nog?

Je mag je dus best even k*t voelen over alles wat er nu gebeurt. Maar in plaats van je daarbovenop ook nog allemaal zorgen te maken, accepteer je gewoon dat het nu allemaal even zo voelt en dat je overal boos over bent.

Daardoor geef je die emoties de ruimte en verdwijnen ze veel sneller dan wanneer je eindeloos blijft malen.

Je bent misschien geen baas over alles wat er nu buiten je gebeurt, maar zo ben je in elk geval een beetje meer baas in eigen hoofd en lijf.

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media