U bent hier: Home Meester over je emoties

Meester over je emoties

14 september 2018
Robin Stevens NLP Trainer

Wereldwijd worden talloze manieren onderwezen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Vandaag de dag is het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld om op wat voor manier dan ook bezig te zijn met dit soort ontwikkeling. Voor dat ik zelf met NLP begon, heb ik tientallen dingen uitgeprobeerd om te kijken welke vorm van ontwikkeling het beste bij mij zou passen. Zo kwam ik soms op de vreemdste plekken terecht waar ik de meest bijzondere dingen leerde. Zo heb ik in paarse gewaden in stilte door het bos gelopen, met bomen geknuffeld en mensen op afstand positieve energie gestuurd met kracht symbolen.

Om sommige dingen heb ik hartelijk gelachen achteraf, bij andere dingen had ik het gevoel dat het echt werkte. Toch bleek met NLP alles een stuk makkelijker en praktischer te werken voor mij.

Je goed voelen

Al deze manieren van persoonlijke ontwikkeling hebben duidelijk een hele andere manier van uitleggen. Ze hebben hun eigen technieken, eigen methodes en manier van kijken naar de werkelijkheid. Er is echter één ding wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben. Ze waren allemaal op een bepaalde manier bezig met je goed leren voelen. Bij sommige ging het om meer zelfvertrouwen, bij andere ging het om meer innerlijke rust en bij weer andere om zo extatisch mogelijk te worden en in een diepe trance te raken. Wat voor toestand het ook was, het ging er in elk geval om dat je je zo goed mogelijk zou gaan voelen.

‘State control’

Binnen NLP noemen ze het meester worden over je emoties of emotionele toestanden ook wel ‘state control’. Als je genoeg controle over je ‘state’ of ’toestand’hebt kun je vrijwel altijd naar de door jouw gewenste toestand gaan. Zo kun je zelf kiezen welke toestand voor jou het meest bruikbaar is. Bij het maken van kunst kan een creatieve toestand bijvoorbeeld heel nuttig zijn. Bij het vergaderen een geconcentreerde toestand, bij het geven van een presentatie een overtuigende toestand en bij het onderhouden van je relatie een hele liefdevolle toestand. Je merkt al dat je dit lijstje eenvoudig kunt uitbreiden met toestanden naar wens tot dat je alle bruikbare toestanden hebt die je in jouw leven nodig hebt.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media