U bent hier: Home Koud kunstje

Koud kunstje

11 mei 2020
Robin Stevens NLP Trainer

Deze week zwem ik elke ochtend als ik wakker word een rondje in ijskoud water.

Ik nam die beslissing zaterdag toen ik uit het raam over het meer heen keek vanuit ons vakantiehuisje.

Onderzoek wijst uit dat geleidelijke blootstelling aan kou  samen met ademhalingsoefeningen heel goed is voor je immuunsysteem. Ik ben niet van nature een liefhebber van kou, dus voor mij voelt het alsof ik op een soort iceman missie ben.

De afgelopen zes weken sluit ik elke douchebeurt af, met een koude douche. Elke keer als voordat ik na een warme douche de koude douche open draai is er een kort moment van aarzeling. Ik merk dat ik tijdens dat moment in mijn hoofd inbeeld hoe koud het water zal aanvoelen en met dat vooruitzicht stop ik abrupt met ademhalen.

Elke keer dat je ergens bang voor bent houd je automatisch je adem in. Toen ik mijn vriendin Heleen die ademcoach is, om advies vroeg, was haar advies simpel: Rustig ademhalen. Zie jezelf kalm en rustig het meertje in lopen en ontspannen in de pijnlijke kou.

Makkelijker gezegd dan gedaan. De eerste keer dat ik het water in liep sloeg mijn ademhaling direct op hol. Ik begon als een gek adem te halen, omdat het zo idioot koud was. Maar met het advies van Heleen in mijn achterhoofd vertraagde mijn ademhaling rustig en bleef ik een paar minuten in het koude water.

‘Je kan jezelf trainen om kalm en rustig te blijven, ondanks dat het in de samenleving nu ijzig koud is.’

In deze tijd zie je dat mensen niet alleen van koud water op hol slaan. Ze beginnen zich als een gek in te beelden wat er allemaal aan de hand is en maken het zo mogelijk nog erger dan het al is. Als je goed op je ademhaling let tijdens dat soort doemgedachtes dan is die waarschijnlijk net zo snel en oppervlakkig, als toen ik voor het eerst in het koude meertje lag te spartelen.

Maar het goede nieuws is, dat je jezelf kan trainen om rustig adem te halen. Je kan jezelf trainen om kalm en rustig te blijven, ondanks dat het in de samenleving nu ijzig koud is.

Vanochtend liet ik voor het eerst de steiger los zwom ik rustig ademhalend een rondje. Met een glimlach op mijn gezicht genoot ik van het ochtendzonnetje dat over het meer heen scheen.

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media