U bent hier: Home Jezelf belachelijk maken om problemen op te lossen

Jezelf belachelijk maken om problemen op te lossen

8 december 2015
Robin Stevens NLP Trainer

Twee weken geleden heb ik geassisteerd bij een training van Richard Bandler.

Richard Bandler is degene die NLP mede heeft ontwikkeld in de jaren 70. Inmiddels is zijn versie van NLP nog steeds de beste vorm van NLP die wereld wijd onderwezen wordt. Het is voor mij dan ook altijd een feestje dat ik onderdeel mag uitmaken van het assistenten team tijdens zijn trainingen. Tegelijkertijd is het ook een mooie check om te kijken of ik nog steeds doe wat ik geleerd heb en niet teveel afwijk van de NLP die ik zelf ooit geleerd heb. Gelukkig bleek dat ik nog op het juiste spoor zit en volgens mijn oud cursisten heb ik zelfs een beetje teveel Bandler trekjes hier en daar ;-).

Hoewel Bandler een genie is in wat hij doet, is het voor veel mensen onnavolgbaar wat hij nu eigenlijk aan het doen is omdat hij vooral je onbewustzijn traint door metaforische verhalen te vertellen. Voor een buitenstaander die toevallig één van zijn trainingen binnenloopt lijkt het waarschijnlijk nog het meest op een soort stand up comedy omdat hij zijn trainingen met zoveel humor geeft dat je continue in een deuk ligt.

Hoe kan humor je helpen?

Humor speelt namelijk een hele grote rol binnen NLP. Daar is een simpele reden voor. Als je kijkt naar situaties die niet lekker lopen in je leven, dan is de kans groot dat je daar heel erg serieus over bent. Misschien heb je er serieuze gedachten over, voel je er serieuze gevoelens over of maak je er hele serieuze en realistische ramp scenario’s over in je hoofd. Het resultaat van al die serieusheid is dat je een hele krampachtige houding aanneemt en dat je vanuit die krampachtige houding aan situaties begint. Grote kans dat al je nare, serieuze piekergedachten nu werkelijkheid worden en dat je nog meer reden krijgt voor je serieuze gevoelens. Het is dus een cirkel die je niet zo één, twee, drie hebt doorbroken. Of toch wel?

‘Als je kijkt naar situaties die niet lekker lopen in je leven, dan is de kans groot dat je daar heel erg serieus over bent.’

Probeer bijvoorbeeld eens het volgende. Neem een situatie in gedachten waar je wel eens over piekert. Bijvoorbeeld: een moeilijke dag die voor je ligt waar je van allerlei serieuze zaken moet doen die echt heel belangrijk zijn. Merk dan eens op wat je allemaal in gedachten hebt terwijl je hier aan denkt. Uit mijn praktijk ervaring blijkt dat mensen veelal een soort rampscenario filmpje in hun hoofd maken en daarin zien wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Het resultaat is dat ze zich al slecht voelen nog voordat de dag begint en vanuit dat slechte gevoel aan de dag beginnen. Grote kans dat de dag slecht afloopt op deze manier toch?

Maak jezelf belachelijk

Denk nu eens aan diezelfde situatie. Maar in plaats van dat je een heel serieus filmpje maakt van wat er allemaal mis zou kunnen gaan, maak je er nu een soort Charly Chaplin Slapstick filmpje van. Dus je ziet nog steeds wat er allemaal mis zou kunnen gaan, maar dan in zwart/wit en met een circusmuziekje op de achtergrond. Trek jezelf in gedachten zelfs een belachelijk kostuum aan zoals een clownspak. Als JIJ er maar van in de lach schiet. Voel je hoe anders dit voelt? Als je het goed gedaan hebt schiet je er van in de lach. Je bent gestopt met jezelf TE serieus te nemen.

(Mocht je jezelf te volwassen en serieus vinden voor deze oefening, dan neem je de oefening waarschijnlijk te serieus :-))

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media