U bent hier: Home Je goed voelen zonder reden

Je goed voelen zonder reden

13 januari 2015
Robin Stevens NLP Trainer

Mijn ouders wonen sinds een aantal jaren in Zuid-Afrika.

Bijna elk jaar rond de kerst ga ik bij ze op bezoek om de kerstdagen door te brengen en daarnaast rond te reizen door Zuid-Afrika. De verschillen tussen rijk en arm zijn in Zuid-Afrika erg groot. Aan de ene kant van Kaapstad vind je bijvoorbeeld de jetset waar mensen rond rijden in Ferrari ’s en gekleed gaan in designer kleding. Aan de andere kant van Kaapstad, nog geen 15 kilometer verder, vind je de krottenwijken waar mensen wonen in huisjes gemaakt van afval van diezelfde rijke mensen en lopen in kleding die zo vuil is dat het nauwelijks kleding te noemen is. Als gevolg van onze westerse opvoeding, waarin we geleerd hebben dat geld verdienen en een opleiding hebben de manier is om gelukkig te worden hebben we al snel de neiging om te denken dat die rijkere mensen een beter leven hebben en zich beter voelen dan de arme mensen.

Toch is het in heel veel gevallen zo, dat de arme mensen een stuk vriendelijker en vrolijker zijn en bovendien veel sneller tevreden.

Mijn vader vertelde mij bijvoorbeeld een keer een verhaal over een krottenwijk bij hen in de buurt waar hij de kleine kinderen uit die krottenwijk schaakles gaf. Hij leerde de kindertjes schaken en aan het einde van de dag kregen ze een appel. Sommigen waren zelfs zo goed in schaken dat ze mee mochten doen met een schaak toernooi in Kaapstad. De kinderen vonden alles prachtig en hadden het helemaal naar hun zin. Een groot verschil met sommige westerse kinderen die met een gloednieuwe IPad, een zak snoep en middenin een pretpark nog steeds niet gelukkig zijn.

Natuurlijk maak ik flinke generalisaties in bovenstaand verhaal.

Het is lang niet altijd zo dat arme mensen gelukkig zijn of rijke kinderen ongelukkig zijn. Maar als rijk of arm zijn dan niet de reden is van je geluk, wat is het dan wel? Binnen NLP geloven we dat je goed voelen iets is wat je kunt doen zonder reden. Test het maar eens uit. Denk terug aan een positieve herinnering. Een mooie vakantie of iets anders leuks wat je gedaan hebt de afgelopen tijd. Vertel er tijdens je eerstvolgende pauze eens over aan een collega, een vriend of een vriendin. Je zal zien dat je met jouw verhaal de ander aansteekt en hij of zij meteen zelf begint te vertellen over iets wat hij of zij heeft meegemaakt. Let vervolgens eens aandachtig op hoe jij je voelt tijdens dit gesprek over jullie leuke avonturen. Je zal merken dat het goed voelt om over leuke dingen te praten en dat je allebei met een vrolijke stemming verder gaat met de rest van je dag.

‘Je zal merken dat het goed voelt om over leuke dingen te praten en dat je allebei met een vrolijke stemming verder gaat met de rest van je dag.’

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Wat je dus nu gedaan hebt is niks anders dan jouw taal (Linguïstisch), gebruiken om het brein (Neuro) van jezelf en de ander in de richting van een goed gevoel te sturen (Programmeren). Fysiek is er niks veranderd, je bent nog op dezelfde plek, met dezelfde mensen alleen ben je nu vrolijker van voor dit leuke gesprek. Je voelt je dus goed zonder reden. Het mooie van je goed voelen zonder reden is, dat ze je de reden nooit af kunnen pakken.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media