U bent hier: Home Ik stond aan de rand van de afgrond

Ik stond aan de rand van de afgrond

6 mei 2021
Robin Stevens NLP Trainer

Zestien jaar geleden was ik compleet vastgelopen, ik was toen 22, zat zonder werk en was zojuist afgewezen voor de schuldhulpverlening.

Mijn hele middelbareschooltijd was ik de meeste rebelse puber die je je maar kan voorstellen. Ik ben van iedere school afgetrapt waar ik op heb gezeten.

Ook voor mijn ouders was ik niet te houden. Op mijn 14e werd ik het huis uitgezet en moest ik naar een internaat.

Ik was slim genoeg voor het Atheneum, maar omdat ik altijd spijbelde zat ik al snel op de MAVO. Op mijn 16e werd ik definitief van school gestuurd en ik ben nooit meer teruggegaan.

De jaren daarna heb ik letterlijk meer dan 100 baantjes gehad (ik heb ze geteld). Ik maakte bij alle werkgevers ruzie, vond dat ik alles beter wist en nam dan weer ontslag.

Ik leende geld om mooie auto’s te kopen en erbij te horen, ging elk weekend naar housefeesten, slikte pilletjes en om die levensstijl te financieren ging ik steeds meer leningen aan. Uiteindelijk had ik nog voor mijn 20e al een halve ton schuld en zat ik tot over mijn oren in de shit.

Toen ik tevergeefs probeerde om het roer om te gooien en schuldsanering aanvroeg om van mijn schulden af te komen werd ik zelfs daarvoor afgewezen. Wat voelde ik me een loser.

Ik kan me het moment dat ik de deur van het schuldsaneringskantoor in Amersfoort achter me dichttrok nog goed herinneren.

Op dat moment brak er iets.  Krijg allemaal maar de t#ring dacht ik. Ik zal jullie weleens laten zien wat ik echt waard ben.

“Op dat moment brak er iets.  Krijg allemaal maar de t#ring dacht ik. Ik zal jullie weleens laten zien wat ik echt waard ben.”

Ik solliciteerde op mijn eerste serieuze baan en ging werken bij de Gouden Gids als buitendienstverkoper.

Daar bleek ik talent voor te hebben en omdat ik op commissiebasis betaald kreeg loste ik door zeven dagen per week te werken binnen 2 jaar al mijn schulden af en maakte ik carrière in de Amsterdamse reclamewereld.

Opeens was het tij gekeerd en reed ik elke dag in mijn Chevrolet Trailblazer van de zaak naar de privé parkeergarage aan de Herengracht waar ons hippe kantoor zat, vlak naast Bram Moskowicz.

We liepen allemaal in maatpak en lunchten met onze klanten in de chique buurten van Amsterdam. In de weekenden at ik met mijn nieuwe vrienden in sterrenrestaurants en schepten we op over onze successen.

In de ogen van anderen moet ik er opeens behoorlijk succesvol hebben uitgezien als ik langs sjeesde in mijn yuppenbak.

Toch voelde ik me van binnen niet veel anders dan eerst. Door de lange werkweken was ik moe en had ik grote donkere kringen onder m’n ogen.

Ik was gestrest, sliep slecht en liep voortdurend op m’n tenen om m’n targets te halen. Soms zat ik urenlang achter mijn computer voor me uit te staren, hopend dat de werkdag snel voorbij zou zijn. Ik wilde geen gezichtsverlies lijden door als eerste de deur uit te gaan.

Mijn hele leven had iedereen gezegd dat er niks van me terecht zou komen. Dat heb ik jarenlang geloofd en ernaar geleefd. Ik voelde me een loser. Iedereen in mijn familie was advocaat, psycholoog of notaris en had het altijd beter gedaan dan ik.

Nu ik carrière had gemaakt in de reclame was ik ook succesvol, net als zij. Maar de waarheid is, dat ik er helemaal niet gelukkiger van werd.

‘Eindelijk was ik ook succesvol, net als zij. Maar de waarheid is, dat ik er helemaal niet gelukkiger van werd.’

Op een dag kreeg ik een mailtje van mijn moeder. ‘Misschien moeten we dit samen maar gaan doen’ schreef ze boven een doorgestuurde mail. De mail was van een NLP-trainer en ging over een NLP-opleiding die bijna startte.

Nieuwsgierig las ik verder. Ondanks dat de training waar de trainer over sprak een forse investering met zich meebracht van 2.500 euro voelde ik meteen dat ik dit moest gaan doen. Ik kieperde mijn vakantiepotje leeg en sprong in het diepe.

Nog geen week later zat ik bij die trainer in de zaal. Niet vermoedend dat deze training mijn leven totaal op z’n kop zou zetten. Door wat ik leerde kreeg ik écht inzicht in mezelf. Ik ontdekte dat ik werk deed dat er voor de buitenkant goed uitzag, maar waar ik van binnen helemaal niet gelukkig werd.

Na het volgen van de eerste week NLP-training kwam ik terug als iemand anders.

Ik was blij met mezelf, en ik was niet meer afhankelijk van wat anderen over me dachten. Ik had tijdens de training mijn hele pubertijd in één keer losgelaten.

Ik werd zo enthousiast over NLP dat ik besloot naar Amerika te gaan om me te laten opleiden tot NLP-trainer door de grondlegger van NLP, Richard Bandler.

In de USA werd ik door hem stevig door de mangel gehaald, had ik voor het eerst plezier tijdens een opleiding en werd ik langzaam maar zeker helemaal mezelf.

Kort nadat ik terugkwam verliet ik dan ook mijn succesvolle carrière in de reclame.

Ik startte een eigen trainingsbureau en ging training geven in NLP. Het was megaspannend om mijn hart te volgen. Met bonkend hart ruilde ik mijn topsalaris in voor een mager zzp’ers loontje en mijn yuppenbak voor een lichtblauwe Seat Ibiza die ik had gekocht op de sloop.

Maar het plezier dat ik voelde toen ik mijn allereerste coaching klant van een stuk angst kon afhelpen is met geen pen te beschrijven. Wat was dit gaaf

Vanaf dat moment wist ik: dit is wat ik altijd wil doen.

“Vanaf dat moment wist ik: dit is wat ik altijd wil doen.”

De afgelopen 15 jaar heb ik NLP keer op keer gebruikt om inzicht in mezelf te krijgen, mijn doelen te bereiken en

mijn relaties te verbeteren.

Ik maakte veel van mijn dromen waar:

– Ik overwinterde elk jaar in Zuid-Afrika
– Nam een heel jaar vrij om een wereldreis te maken met mijn vriendin
– Schreef 2 bestsellers over NLP
– Werd de bekendste NLP-trainer van Nederland

Inmiddels heb ik keer dan 15.000 mensen getraind in NLP. Hun ervaringen kun je lezen op deze website.

Ik help jou ook graag om een enorme stap vooruit te maken.

Als jij klaar bent voor een opvallend gelukkig leven, meld je dan aan voor onze NLP Practitioner opleiding van 7 dagen.

Dit is de link naar de training.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media