U bent hier: Home Hoogtepunt: Durf jij?

Hoogtepunt: Durf jij?

30 mei 2018
Robin Stevens NLP Trainer

‘Durf jij?’ Vraagt ze uitdagend. We staan aan de grond genageld en kijken naar boven. Ver boven ons hoofd bungelt het groene hijsbakje. Ze zwaaien lachend. Zo van een afstandje heeft het iets surrealistisch. Alsof wij de attractie zijn, door hier op de grond te staan. We kijken elkaar zo stoer en zelfverzekerd mogelijk aan. ‘Ik geloof dat we er klaar voor zijn’, lacht ze.

Het is inmiddels 20:00 uur en de felle zon begint zijn warmte te verliezen. Nog eventjes en dan zijn wij aan de beurt. Lyon had tot vanochtend enorme last van hoogtevrees. Coke TV heeft mij gebeld om te vragen of ik haar voor de camera kan helpen daarvan af te komen.

Leek mij wel een goed plan. Mooie uitdaging voor mij om te demonstreren hoe goed NLP werkt om problemen op te lossen. Als klap op de vuurpijl, wordt ze na onze sessie vijftig meter omhoog gehesen in een hijskraan. Of ik dan ook even mee wilde soms? Oeps.

Angst overwinnen

‘Je bent eigenlijk niet bang voor de hoogte, maar voor de gedachte aan de hoogte’ leg ik uit, We zitten aan de grote ronde lunchtafel in de lege kantine van het kraanbedrijf. Zelfs de cameraman is weg dus we hebben echt de ruimte om er goed aan te werken samen. ‘Je bent tenslotte al bang, voordat je daadwerkelijk op de hoogte bent.’ vervolg ik ‘Het is dus niet de hoogte, maar de manier waarop je aan de hoogte denkt, die de angst veroorzaakt. Eigenlijk ben je dus bang voor je eigen gedachten, grappig hè?’

Lyon snapt het en vertelt me wat ze precies doet in haar hoofd om de angst te ervaren. Ze moet er zelf een beetje om lachen. Dan leer ik haar, hoe ze haar gedachten over de hoogte zelf kan beïnvloeden zodat het anders gaat voelen om eraan te denken. Ze blijkt er talent voor te hebben. Binnen no time moet ze lachen om haar eigen gedachten en begint de angst te verdwijnen.

Ik vertel haar dat ik het eigenlijk ook wel een beetje spannend vind om in de hijskraan te klimmen. We maken daarom samen een mentale feelgood film te maken waarin we onszelf als twee echte actiehelden in de hijskraan zien klimmen om omhoog te worden gehesen.

Hoogtepunt: De test

‘Zo, dat was vet hé!’ Roept een van de presentatoren als het bakje met een luide klap op de grond land.‘Ben je er klaar voor Lyon?’ Zegt de andere. Lyon knikt glimlachend.

De presentatoren kijken verbaasd. Vanmiddag hadden ze nog een test gedaan hoe erg de hoogtevrees was door van de duikplank in een zwembad te springen. De laagste duikplank ging nog net. Maar van de hogere duikplank kreeg zelfs een schoonspringcoach met 30 jaar ervaring haar niet af.

En nu, heeft datzelfde meisje opeens zin om in die hoge hijskraan te klimmen? Een mix van respect en verbazing valt van de gezichten af te lezen. Dan worden Lyon en ik in een veiligheidstuigje gehesen. We krijgen een groene veiligheidshelm op. ‘Protocol’ legt de machinist uit. De helm lijkt verder elk doel voorbij te schieten.

We klimmen wat onhandig in het bakje. Zodra we stevig staan takelt de hijskraan ons met loeiende sirenes omhoog. Lyon geeft geen krimp. ‘Nog hoger?’ roept de machinist door de portofoon. ‘Ja hoor, ga maar door.’ zegt ze stoer. Vanaf het hoogste punt kunnen we Amsterdam zien liggen in de verte.

Lyon staat te glimmen en zichtbaar te genieten van haar overwinning. Ze weet nu hoe ze haar eigen gedachten kan beïnvloeden. Ze is niet langer bang voor de hoogte. Haar ouders staan te klappen als we lachend en vol trots landen op het industrieterrein van Diemen-zuid.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media