U bent hier: Home Hoe werkt hypnose

Hoe werkt hypnose

23 november 2016
Robin Stevens NLP Trainer

De afgelopen dagen was ik als trainer aan het assisteren op de training van Dr. Richard Bandler, de grondlegger van NLP. Toen hij bijna 40 jaar geleden NLP ontwikkelde was het iets heel anders dan nu. Dat wil dan vooral zeggen dat het steeds simpeler is geworden. Steeds meer technieken zijn makkelijker en beter zodat je in kortere tijd meer kunt bereiken. Richard Bandler is een genie als het gaat om het eenvoudig oplossen van complex lijkende problemen. Toen NLP bijna 40 jaar geleden in de kinderschoenen stond was het vooral bedacht als manier om stiekem aan hypnose te kunnen doen. Psychotherapeuten hadden namelijk bedacht dat hypnose niet bestond en dat het gevaarlijk is. Dat klinkt als een vreemde combinatie en dat is het ook.

De betekenis van hypnose

Eigenlijk is hypnose niks anders dan een toestand waarin je heel relaxt en ontspannen bent en beter in staat bent je dingen voor te stellen. Je kunt hier dus handig gebruik van maken als je wilt dromen over een mooie toekomst of het oplossen van je problemen.Soms denken mensen de controle te verliezen als ze onder hypnose gaan. De waarheid is dat mensen juist meer controle krijgen. In de afgelopen jaren heb ik mensen hele bijzondere resultaten zien bereiken door hun brein op een andere manier te gebruiken. Hypnose is vooral een woord waar we zelf een betekenis een gekoppeld hebben. De beste betekenis die je eraan kunt koppelen is het woord concentratie. Dat wil zeggen, als je hypnose gebruikt dat je eigenlijk heel goed concentreert op een bepaald onderwerp. Dat gaat het makkelijkst als je even ontspannen zit.

‘Eigenlijk is hypnose niks anders dan een toestand waarin je heel relaxt en ontspannen bent en beter in staat bent je dingen voor te stellen.’

Zelf oefenen

Begin met je ogen dicht te doen en rustig adem te halen. Denk terug aan een leuke herinnering uit je leven. Stel je weer levendig voor dat je daar weer bent, zie weer met welke mensen was en hoor weer welke geluiden je hoorde. Je merkt dat het goede gevoel nu weer bij je terug komt. Blijf deze beelden en geluiden afspelen totdat je het goede gevoel weer helemaal terug hebt. Doe nu je ogen weer open en merk dat je je anders voelt dan daarvoor. Dit is een hele eenvoudige versie van zelf hypnose om je snel goed te voelen. Als je hier meer oefent kun je allerlei situaties terughalen van vroeger en je er weer goed over voelen. Zo train je jouw brein om meer op zoek te gaan naar positieve informatie waardoor dit na verloop van tijd vanzelf gaat. Je doet dit misschien nu ook al wel, als je bijvoorbeeld over de snelweg rijd en je aan het dagdromen bent over dingen die je doet, in de trein zit en de landschappen voorbij ziet komen maar in gedachten ben je heel ergens anders. Hoe meer je dit soort gedachtes zelf stuurt hoe meer je de gevoelens kunt oproepen die jezelf wilt.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media