U bent hier: Home Hoe stuur je mensen de juiste richting in?

Hoe stuur je mensen de juiste richting in?

9 juni 2020
Robin Stevens NLP Trainer

Fijn dat je deze mails zo trouw leest, dat vind ik leuk om te zien! Het betekent dat je af-en-toe even de tijd neemt om te reflecteren op jezelf en je gedrag. Dat is een positieve eigenschap en iets om trots op te zijn.

Dat voelde best goed toch? Zo’n positief compliment naar jou als lezer van deze mails? Als je merkt dat iemand iets goed doet dan is het fijn voor die ander als je dat benoemt. Het feit dat je het benoemt zorgt ervoor dat de ander zich lekkerder gaat voelen.

Als je tegen iemand zegt: ‘Ik merk dat je de laatste tijd lekker in je vel zit’, dan gaat iemand onbewust op zoek naar bewijs daarvan in zijn herinneringen. Als vanzelf filtert het brein van diegene er dan vooral de positieve ervaringen uit.

‘Als je merkt dat iemand iets goed doet dan is het fijn voor die ander als je dat benoemt.’

Dat voelt goed, en het zorgt ervoor dat iemand meer van dat gedrag gaat vertonen in de toekomst. Als je zegt: ‘Fijn om te merken dat je dit project zo zelfstandig oppakt’, zorgt dat ervoor dat iemand nog meer die zelfstandigheid oppakt.

Dit werkt veel beter dan opbouwende feedback geven over wat er beter kan. Door te benoemen wat er beter kan, help je iemand namelijk herinneren aan alles wat er niet goed gaat. We gaan dan automatisch denken: ‘Niet meer dit gedrag vertonen.’

Dat heeft hetzelfde effect als niet proberen te denken aan een roze olifant. Benoem dus wat er goed gaat en help mensen daaraan herinneren. Dat zorgt ervoor dat ze denken: ‘Ik ben hier blijkbaar goed in, dus dat ga ik meer doen’.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media