U bent hier: Home Hoe je voorkomt dat je teleurgesteld raakt

Hoe je voorkomt dat je teleurgesteld raakt

14 maart 2023
Robin Stevens NLP Trainer

Vorige week voeren we nog vol enthousiasme de haven van Les Sables D’Ollone uit. Op naar het grote avontuur! Het voelde extra avontuurlijk om uit deze haven te vertrekken, want dit is de haven waar werelds bekendste solo zeilrace rondom de wereld start. Vanaf onze steiger maakten beroemde zeilende heremieten dagelijks oefenrondjes in extreem dure, lichtgewicht wedstrijdjachten. We bruisten van energie en gingen er achteraan!

Maar toen we na een koude dag varen eenmaal waren aangemeerd in de megahaven van La Rochelle op een plekje tussen allemaal luxe jachten en catamarans, checkten we vol teleurstelling het weerbericht voor de komende weken. Het dagje varen van die dag met een lekker winterzonnetje en een kabbelende zee leek ineens een anomalie. Voor de komende weken werd er gewoon weer winters noodweer voorspeld. Bakken met wind, oneindige regenbuien en ijs op de steiger.

Alle plaatjes die wij in ons hoofd hadden gemaakte van La Rochelle bestonden uit onszelf op zonnige terrasjes, gezellige vismarkten, taxi bootjes die ons vanaf de haven naar het historische centrum zouden varen en eindeloos wandelen langs de imponerende kustlijn. In werkelijkheid zaten we de afgelopen week vierentwintig uur per dag in een pyjama te schuilen voor de storm in een schommelende boot met overal om ons heen klapperende lijnen die ons ’s nachts uit onze slaap hielden. Zucht.

De teleurstelling was voor ons allebei groot. Na een hele winter weg te zijn geweest van de boot hadden we niets anders gedaan dan gefantaseerd over hoe fantastisch het zou zijn om weer terug te gaan. Het duurde een paar stormachtige dagen voordat we ons er bewust van werden dat het niet alleen de storm was waardoor we ons zo naar voelden, maar vooral het VERSCHIL tussen het plaatje in ons hoofd en de storm die we ervoeren aan de buitenkant.

Als je gedetailleerde plaatjes in je hoofd maakt van je toekomst, pakt het vaak in realiteit anders uit. Heb je dan ook nog jouw goede gevoelens opgehangen aan dat mooie plaatje in je hoofd dan heb je eigenlijk je eigen teleurstelling gepland. Doordat je te veel gefocust bent op hoe het leven zou moeten zijn, accepteer je het leven niet meer zoals het is. Tot je er bewust van wordt.

“Heb je jouw goede gevoelens opgehangen aan dat mooie plaatje in je hoofd dan heb je eigenlijk je eigen teleurstelling gepland.”

Het kan een paar stormachtige dagen duren voordat je gaat zien dat het leven zich niet in je hoofd afspeelt, maar toch echt aan de buitenkant. Zodra je met je hele aandacht weer in het moment bent en het leven omarmt zoals het op dat moment is, ga je zelfs in het meest stormachtige weer mooie momenten ontdekken.

En gelukkig is niets voor altijd. Vanochtend werd ik wakker in een windstille haven, met een prachtige blauwe lucht. Heel even miste ik de storm wel een beetje. Was toch eigenlijk best gezellig. Voordat je het weet komt er ook in Nederland weer beter weer aan. Op naar het voorjaar 🙂

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media