U bent hier: Home Hoe je beter omgaat met de shit die op je pad komt

Hoe je beter omgaat met de shit die op je pad komt

4 oktober 2022
Robin Stevens NLP Trainer

Toen we nog in ons appartement woonden en droomden over een lange zeilreis zagen we alleen maar allemaal leuke dingen voor ons.

In onze dagdromen voeren we over blauwe zeeën met prachtig helder water waar de gekleurde visjes onder de boot door zwommen. Het was er altijd mooi weer, de perfecte wind om te zeilen en de dieselmotoren zaten meer voor de sier op de boot dan dat je ze ooit nodig zou hebben om ergens te komen.

De werkelijkheid viel nogal rauw op ons dak toen we midden in de winter in een uitgestorven Friese haven lagen midden in lockdown Nederland en het zo koud was op de boot dat we overdag in skikleding liepen om ons warm te houden.

Of de zoveelste keer dat de wind niet uit de juiste richting waaide, we verzuchtten dat ze die zeilen er net zo goed niet op hadden kunnen zetten, omdat we al dagenlang motorrend tegen de wind in aan het varen waren, waar je ook nog eens kotsmisselijk van werd.

Of toen we twee weken lang in een Franse haven lagen te ijlen van veertig graden koorts terwijl op de boot naast ons het Zweedse bikiniteam in opperste zomerstemming aan het barbecueën was. (Okay, dat Zweedse bikiniteam heb ik erbij verzonnen)

Ik moest mezelf er op dit soort moment in elk geval aan herinneren dat dit soort momenten er ook gewoon bij horen. En dat geldt niet alleen voor varen. Het maakt niet uit wat je gaat doen, niets is alleen maar leuk.

Maar als je vriendjes wordt met de momenten in je leven dat het niet leuk is wordt het wel iets makkelijker.

Hoe meer je accepteert dat het leven niet alleen maar uit leuke dingen bestaat, maar ook uit minder leuke dingen, hoe relaxter je leven wordt. Je stopt dan met je ertegen te verzetten en geeft je over aan de flow van die dag. En als dat dan toevallig een wat minder leuke dag is, dan is dat gewoon zo.

Het voordeel (en nadeel) van een boot is dat je nergens naar toe kan. Al mijn overlevingsmechanismes van thuis werken hier niet. Ik kan niet weglopen, mezelf afleiden of iets anders doen. Ik moet me er wel aan overgeven. En wat blijkt dan? Juist in die overgave ligt de oplossing.

Zodra je elk moment accepteert zoals het zich voordoet, val je in die overgave. Op dat moment zie je dat alles precies gaat het zoals het moet gaan. Als het anders had moeten zijn, was het dat al wel geweest.

Maar het voordeel is, alles gaat voorbij. Zowel de leuke (helaas) als de minder leuke momenten (gelukkig). Het enige wat je hoeft te doen is je overgeven en een tijdje afwachten.

Dus mocht je nu toevallig in een moment zitten dat het even niet zo lekker gaat. Hang in there. Enjoy the ride. Enneh, wedden dat er heel snel een moment komt dat het weer beter gaat?

 

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media