U bent hier: Home Hoe blijf je relaxt na de zomer?

Hoe blijf je relaxt na de zomer?

22 augustus 2018
Robin Stevens NLP Trainer

De afgelopen maanden was het hier goed voelbaar dat het zomer was. Elke avond gezellige terrasjes, een relaxt sfeertje in de stad en het antwoord op een e-mail duurde soms wel drie weken. Wat een perfecte zomer om even helemaal op te laden en alles wat aandacht nodig had even extra aandacht te geven. Of het nu jezelf, je gezin of toch nog dat beetje extra werk was.

Sinds deze week lijkt het wel alsof de magische zomerstilte als bij toverslag verbroken is. De auto’s op de ring rijden harder en de voetstappen die langs ons huis in rap tempo naar de bushalte lopen klinken weer alsof ze de bus ook echt willen halen. Het is alsof de collectieve energie ons onbewust een zetje geeft: ‘Toe maar, we gaan weer aan de slag’. Misschien hoef jij nog helemaal niet aan de slag maar toch is het alsof de wereld je alvast die kant opduwt zodat je klaar bent voor wat er komen gaat.

‘Alsof de collectieve energie ons weer een zetje geef: ‘Toe maar, we gaan weer aan de slag’.

Ik heb er de afgelopen jaren voor mijzelf een experiment van gemaakt om te kijken of ik die collectieve energie kan observeren, zonder mij ermee te identificeren als dat niet nodig is. Dat betekent dus dat ik probeer te observeren dat er drukte en stress (of kalmte en zomerstilte) is om mij heen zonder dat ik me daar (te veel) door laat beïnvloeden. Dat is soms best een uitdaging, omdat ik sinds twee jaar midden in het centrum van Amersfoort woon. Het is hier dus goed voelbaar wat er allemaal gebeurt op straat.

Soms voel ik bijvoorbeeld dat ik onbewust harder ga lopen terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Dan merk ik het op en ga ik weer een stukje langzamer lopen als de situatie zich daarvoor leent. Op andere momenten blijf ik uiterst kalm en rustig als iemand gestrest reageert per e-mail of aan de telefoon. Het lukt natuurlijk niet altijd maar als het lukt voelt het vaak heel prettig voor mezelf. In een 1-op-1 situatie is het bovendien meestal ook heel fijn voor de ander. Doordat ik zelf ontspannen blijf, geef ik de ander ook toestemming om te ontspannen.

‘Door zelf ontspannen te blijven geef je de ander ook toestemming om ontspannen te zijn’

Misschien vind je het leuk om er zelf ook eens mee te experimenteren. Als maar genoeg mensen het doen, blijven we misschien allemaal ook na deze heerlijke zomerperiode wel vanuit een stuk meer rust en ontspanning bezig met onze dagelijkse werkzaamheden.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media