U bent hier: Home Heb jij een sappige worst in je hoofd?

Heb jij een sappige worst in je hoofd?

8 maart 2023
Robin Stevens NLP Trainer

De afgelopen wintermaanden sliepen we eerst in een chaletje in het Veluwse bos, toen in een Airbnb in Portugal en nu zijn we opeens weer terug aan boord in Frankrijk. Een klein beetje gedesoriƫnteerd zijn we wel, zo bleek ook toen ik in het Portugees Americano met pastel-de-nata bestelde bij een Frans koffiezaakje.

Gelukkig maakten we deze week voor het eerst in vier maanden weer een zeiltocht langs de Atlantische kust. We hadden na dat heen en weer reizen echt even een dagje zeilen nodig om ons te herinneren waarom we ook alweer ons huis en al onze spullen verkocht hadden en tegenwoordig als dakloze nomaden door Europa heen sjezen.

De trossen los en de haven uitvarend wisten we het weer. Ondanks het koude winterweer voelde het heerlijk om weer op zee te zijn. De wind waaide nog niet helemaal uit de juiste richting om lekker te zeilen, maar toch. Dit is waar het voor ons allemaal om draait.

Als je even niet weet wat je dromen of doelen zijn, voelt je je leven soms zinloos. Om dat op te lossen geef je jezelf vaak gewoon een lekker worstje om achteraan te rennen. Hoe sappiger dat worstje eruitziet in je hoofd, hoe harder je rent. Als je na jaren van rennen eindelijk aankomt en die warme worst opslobbert sta je verdwaasd om je heen te kijken. Was dit nou waar het allemaal om draaide?

Maar ergens in de verte zie je al iemand staan met een nog grotere vettere worst. Deze ruikt nog lekkerder en sappiger dan degene waar je nu de restjes nog van tussen je tanden vandaan peutert. Zonder er verder over na te denken ga je weer rennen. Nog iets harder dan de vorige keer. Hongerig als een lijpe labrador verslind je ook deze worst en zonder er nog echt van te genieten kijk je alvast onrustig om je heen of er nog ergens wat te bikken valt.

“Onze mind is altijd op zoek naar het volgende doel.”

Gekkenwerk? Misschien wel. Onze mind is altijd op zoek naar het volgende doel. We willen altijd iets dat groter, beter of vetter is dan wat we nu hebben. Als je daar niet bewust van bent kan je je hele leven blijven rennen. Dan ren je van je wieg rechtstreeks je kist in. Maar als je enigszins bewustzijn hebt ontwikkeld dan zie je wat je aan het doen bent en geef je jezelf de ruimte om zo af en toe even op adem te komen en te genieten van je reis.

“(…)geef je jezelf de ruimte om zo af en toe even op adem te komen en te genieten van je reis.”

Zodra je ziet dat de reis net zo belangrijk is als het doel waar je achteraanrent, maakt het eigenlijk niet meer zoveel uit of je wel of niet je doel haalt. Het doel is er alleen maar om je mind het gevoel te geven dat je zinvol bezig bent. Ondertussen kan jij lekker genieten van het uitzicht van de plek waar je op dit moment bent.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media