U bent hier: Home Emotionele rommel opruimen

Emotionele rommel opruimen

19 januari 2015
Robin Stevens NLP Trainer

Kortgeleden heb ik mijn zolder opgeruimd. Nu had ik dat om eerlijk te zijn al jaren niet meer gedaan, maar het was een stuk leuker dan ik dacht. Terwijl ik mij een weg baande door alle dozen met boeken, cd’s, foto’s, kerstspullen en woonaccessoires was het alsof ik elke keer een stukje verleden vastpakte en er heel even met mijn gedachten doorheen ging. Bij sommige spullen kreeg ik meteen een glimlach op mijn gezicht en voelde ik mij heerlijk. Bij andere spullen kreeg ik juist een beetje een naar of slecht gevoel omdat het mij herinnerde aan een minder leuke periode. Opeens dacht ik, dat dit misschien de reden is dat mensen liever niet wroeten in die oude spullen. Er zijn tenslotte allerlei emoties en herinneringen aan verbonden.

‘Het mooie van het verleden is dat het voorbij is’

Ik besloot van het opruimen een soort meditatie/NLP-oefening te maken. Bij alles wat ook maar enige emotionele waarde had, deed ik heel eventjes mijn ogen dicht en voelde ik wat voor gevoel ik kreeg van het voorwerp. Als het een goed gevoel was, dan deed ik verder niets, behalve glimlachen en de leuke herinneringen nog eens ophalen. Als het een wat minder leuk gevoel was, dan hield ik mijn ogen dicht en bleef ik heel even stilstaan bij dat gevoel. Ik realiseerde me dan, dat ik niet langer die persoon was van die herinnering omdat ik inmiddels veranderd ben en die nare periode gelukkig achter mij ligt. Zoals we bij NLP zeggen: ‘het mooie van het verleden is dat het voorbij is’.

Ik nam dan vervolgens heel bewust afscheid van dat gevoel door een bekende NLP-techniek. Wil je weten welke deze is? Download dan de gratis handleiding onderaan deze pagina. Daarna gooide ik het voorwerp bij de rest van het afval zodat ik er nu voorgoed afscheid van nam. Ik merkte dat ik mij bij ieder voorwerp dat ik op die manier langsging een stukje lichter en leger ging voelen. Ik moet toegeven dat je zolder opruimen op deze manier wel langer duurt dan normaal gesproken, maar het is zeker de moeite waard.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media