U bent hier: Home Deze drie dingen heb je nodig voor een probleemloos leven

Deze drie dingen heb je nodig voor een probleemloos leven

16 februari 2019
Robin Stevens NLP Trainer

Deze week las ik een spreuk bij ons thuis op de scheurkalender die ik interessant vond.

De spreuk luidt: ‘Je hebt maar drie dingen nodig voor een probleemloos leven: Geen wensen, geen verwachtingen, geen doelen.’

Omdat ik hem leuk vond, besloot ik hem te delen via Facebook. Daar ontstond direct een kleine discussie omdat veel mensen meenden deze drie dingen juist wel nodig te hebben om een fijn en gelukkig leven te hebben. Wat is nu een leven zonder wensen, verwachtingen en doelen, zo dachten veel mensen. We verwachten ons hele leven dat het waarmaken van onze wensen en doelen ons gelukkig gaat maken. Dus wie zouden we nog zijn en wat zou er nog overblijven als we die niet meer zouden hebben?

‘Je hebt maar drie dingen nodig voor een probleemloos leven: Geen wensen, geen verwachtingen, geen doelen.’

Doelen

Onze denkende geest, heeft tenslotte geleerd om geluk te zoeken in het behalen van doelen. Al vanaf dat we jong zijn, wordt ons aangeleerd om na te denken over de onze toekomstige doelen. We leren ons huiswerk, met als doel om een goed cijfer te halen. We halen goede cijfers, met als doel ons diploma te halen. Onze hele schoolopleiding heeft als doel om later een goede baan te vinden. Ons eerste baantje heeft als doel om ons voor te bereiden op ons werkende leven in de toekomst. En onze wekelijkse sporttraining heeft als doel om de bal in het doel te schieten tijdens de wedstrijd in het weekend.

Tot zover is er niks mis mee.

Maar met al die doelen leren we onszelf onbewust aan, om te denken dat we gelukkig worden, zodra we het doel bereikt hebben. En daarin schuilt nu precies het probleem, waar de scheurkalenderschrijver denk ik op doelde. We denken dat we gelukkiger worden bij het bereiken van het doel in de toekomst, dus vinden we het huidige moment minder belangrijk, dan het moment in de toekomst waarop we ons doel bereikt hebben.

Het bereiken van de bestemming wordt vaak belangrijker dan de reis zelf. We vergeten te genieten van alles wat onderweg zien en gaan zo snel mogelijk op ons doel af. Dat op zichzelf zorgt al voor de nodige stress en problemen. Maar het wordt nog erger, als blijkt dat we ons doel niet kunnen behalen, of als het behalen van het doel ons niet brengt, wat we ervan verwacht hadden.

Maar moet je dan helemaal geen doelen meer hebben? Natuurlijk wel. Zoveel als je wilt. Het is alleen onhandig om te veel verwachtingen te hebben over het bereiken van je doel.

Verwachtingen

Het hebben van verwachtingen zorgt er namelijk voor dat je minder openstaat, voor het leven zoals het zich daadwerkelijk afspeelt. Goede recensies over een restaurant bijvoorbeeld, schroeven jouw verwachtingen op en staan je eigen ervaring bij het restaurant in de weg.

Stel dat het tegenvalt als je er uiteindelijk gaat eten: ligt dat dan aan het restaurant of aan de verwachtingen die je had over het restaurant? Wat was er gebeurt als je gewoon spontaan bij ditzelfde restaurant was binnengelopen? Kan je, ondanks de goede recensies je verwachtingen zoveel mogelijk loslaten en kijken hoe het restaurant jou zelf bevalt? Bij een restaurant moet het lukken. Daarna breid je het geleidelijk uit.

Kan je de verwachtingen die je hebt naar jezelf toe loslaten? En gewoon zien hoe het leven zich ontvouwt? Wat gebeurt er als je (bijna) niks meer verwacht en het leven zoveel mogelijk accepteert zoals het zich voordoet? Wat een vrijheid: Alles wat er gebeurt is spontaan en een cadeautje van het leven zelf.

‘Zodra je je verwachtingen loslaat kan het leven zich spontaan ontvouwen’

Wensen

Wensen voor jezelf zou je kunnen interpreteren als doelen en die hebben we hierboven al beschreven. Wensen voor andere mensen daarentegen, vind ik iets heel moois. Zo wens ik jou als lezer van dit erhaal heel veel inspiratie toe bij wat je nu leest. Ik wens je ook een heel fijn jaar.

Ik wens voor jou en de mensen van wie je houdt ook het allerbeste voor de aankomende tijd. En tenslotte wens ik dat je een lang en gelukkig leven leeft waarin al je wensen, verwachtingen en doelen helemaal spontaan uitkomen.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media