U bent hier: Home De wereld van duizend dingen

De wereld van duizend dingen

1 maart 2023
Robin Stevens NLP Trainer

Op de oranje tegelvloer staan ingepakte tassen en wat laatste lege flessen om naar de container op de hoek van de straat te brengen. Vlak naast de container is het plekje bij de kerk waar een schoteltje staat voor straatkatten die we daar stiekem zalmmoten hebben gevoerd.

Straks drinken we nog een laatste Americano met pastel-de-nata bij ons favoriete koffietentje en dan rijden we met een omweg door Portugal terug naar ons drijvende huis in Frankrijk.

Zo vlak voordat we vertrekken is het alsof ik alles een beetje helderder zie. De kleuren zijn intenser en de geurende Algarve bomen lijken extra sterk te ruiken. Afscheid nemen en vertrekken dwingt je terug naar het nu. Nog een laatste keer goed kijken en ervaren op wat voor mooie plek je eigenlijk bent. Want alles went.

De afgelopen dagen waren vol met afscheid. Eerst vertrokken onze vrienden uit Nederland, die op bezoek waren, toen mijn ouders die hier ook in Tavira waren en tenslotte onze vrienden Thijs en Ralph, die met een camper door Zuid-Europa trekken. Nu zijn we opeens weer alleen met z’n tweeën.

Reizen staat synoniem voor afscheid nemen van mooie plekken, ontmoetingen en ervaringen. Het is wat dat betreft net het gewone leven. Alhoewel het er met reizen wat dikker bovenop ligt, is niks in dit leven voor altijd. Alles gaat een keer voorbij.

Ondanks de impermanente aard van de wereld van duizend dingen is er ook iets in jou dat nooit verloren gaat. Iets tijdloos en iets puurs, iets dat bewust is van alles wat komt en gaat. Jij bent niet alleen dat wat groeit en vergaat maar ook dat wat blijft. Jij bent ten diepste dat bewustzijn.

Zolang je alleen maar identificeert met alles wat er buiten je gebeurt ben je een speelbal van de buitenwereld. Komen er leuke dingen, dan ben je blij, maar gaan die leuke dingen weer, dan ben je verdrietig. Komen er vervelende dingen, dan ben je ongelukkig en gaan ze weer dan ben je blij. Maar wat is het dat overblijft, terwijl alles verandert?

Het bewustzijn is stil en heeft geen oordeel. Je kijkt vanuit dat bewustzijn naar het leven en accepteert het zoals het gebeurt. Op momenten van veranderingen in je levensverhaal helpt het om je terug te trekken, stil te worden van binnen en je bewust te worden van dat bewustzijn dat blijft als alle vormen veranderen.

Vanuit die oordeel loze, vormloze, onthechte plek zie je dat alles gaat alles zoals het gaat en dat het leven precies goed is zoals het is.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media