U bent hier: Home De mooiste tijd van je leven

De mooiste tijd van je leven

1 juli 2022
Robin Stevens NLP Trainer

Terwijl ik rond een uur of tien in mijn pyjamabroek terug kuier vanaf het douchegebouw naar de boot kom ik een paar Nederlandse zeilers tegen. Een vrouw van een jaar of zeventig, grote bros krullen en witte lachrimpeltjes tussen haar door de zon getaande huid spreekt me aan. Ze had al over ons gehoord. Een jong stel dat samen met een grote toercatamaran een lange reis gaat maken, dat vond ze inspirerend. Dat ze het zo goed van ons vindt zegt ze, dat we nu al op reis gaan.

Zijzelf hebben al vijf jaar lang de wereld rondgereisd en steeds maar dacht ze dat ze dit het liefst twintig jaar eerder had willen doen. Nu zijn ze soms te oud om sommige excursies te doen of voelden ze zich fysiek niet meer zo fit als ze eigenlijk wilden. ‘Ja, dit moet je echt doen als je jong bent. Ik geef jullie groot gelijk’.

Ze is niet de enige. Het valt op dat we vooral mensen tegenkomen die ongeveer twee keer zo oud zijn als wij. En allemaal zijn het mensen die zeggen dat het rondreizen met de boot de mooiste tijd van hun leven is. Ze hebben altijd maar gewerkt, zijn altijd maar druk geweest met het bouwen aan een veilige toekomst en nu mogen ze eindelijk genieten. Zij zijn ook nog eens de lucky ones. Degenen die het halen om tot die leeftijd gezond te blijven en genoeg middelen hebben om zo’n mooie reis te gaan maken.

Maar wat gek eigenlijk, dat we de mooiste tijd van ons leven stelselmatig uitstellen. Wat zou er gebeuren als we dat opnieuw zouden uitvinden? Als je het normaal zou gaan vinden om elke paar jaar een jaartje met pensioen te gaan en uit te rusten, te reflecteren, te onthaasten en dan met hernieuwde energie weer verder te gaan. Zou dat de haast uit ons leven halen? Ons continue verlangen naar meer geld, meer status of meer succes? Zou het meer betekenis aan ons leven geven? Ik denk van wel.

“Zou het meer betekenis aan ons leven geven?”

Ik gun het iedereen om het eens te doen. In 2015 nam ik al eerder een jaar vrij en verliet mijn vriendin haar carrière in het ziekenhuis. We maakten een rondreis met een rugzak door Azië, Afrika en met een camperbusje door Europa en mijn vriendin volgde een opleiding tot yogalerares. Toen ik terugkwam had ik energie en inspiratie voor tien. Ik schreef twee boeken, mijn vriendin begon een eigen yogaschool. Samen bouwden we vijf jaar lang vol inspiratie aan ons trainingsbureau en het waren de meest succesvolle jaren tot nu toe.

Ik vermoed dat als ik mezelf niet dat jaar vrij had gegund tussendoor, dat ik nooit zoveel inspiratie en energie had gehad de afgelopen jaren. In 2015 stond ik zelfs op het punt om te stoppen met mijn trainingsbedrijf.

Wat zou er gebeuren als jij jezelf het toestond om eens een tijdje pauze te nemen?

Je spaargeld lekker op te maken en er leuke dingen mee te gaan doen, die je nu al veel te lang aan het uitstellen bent?

Wat zou je dan allemaal voor moois meemaken het aankomende jaar?

Iets om over na te denken. Enjoy.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media