U bent hier: Home De kracht van niks doen

De kracht van niks doen

8 december 2015
Robin Stevens NLP Trainer

Ongeveer drie jaar geleden volgde ik voor het eerst een stilteretraite.

Misschien heb je geen idee wat een stilteretraite is, dus ik zal het kort vertellen.

Tijdens een stilte retraite kies je er voor om met een groep (vaak onbekende) mensen een tijdje helemaal stil te zijn. Vaak kies je daarvoor een rustige plek uit ergens in de natuur waar weinig afleiding is. In mijn geval was het een boerderij ergens in Limburg waar ik samen met 15 mensen een kleine week helemaal stil ben geweest. Het is de bedoeling dat je ook geen afleiding opzoekt zoals telefoneren, internetten, televisie kijken of een boek lezen. Je bent dus voor een bepaalde periode helemaal alleen met je gedachten en emoties. En hebt ruim de tijd om die eens goed onder de loep te nemen. Het programma van de dag bestaat dan vaak uit korte meditaties, yoga sessies en stilte wandelingen in de natuur. Allemaal activiteiten die het stil zijn een beetje aangenamer maken.

‘Hoe kon het dat ik dit nog nooit eerder had opgemerkt?’

Zelf nam ik vooral deel omdat ik heel nieuwsgierig was naar wat er allemaal te beleven was in die stilte. Ik was benieuwd wat het zou doen als ik mijzelf de kans zou geven om alle gedachten en emoties die de revue passeerden eens helemaal echt te voelen, echt te ervaren en helemaal de ruimte te geven. Na een paar dagen begon het te werken. Ik voelde dat alle dagelijkse beslommeringen van mij af vielen en dat er een rust tevoorschijn kwam die ik nog niet eerder had ervaren.

Het leek wel alsof er diep van binnen een soort bron van was van vrede en rust. Ik was bijna verbaasd. Hoe kon het dat ik dit nog nooit eerder had opgemerkt? Vol aandacht ontdekte ik dat die bron van innerlijke rust vrijwel altijd bedekt is door afleiding van buiten. Televisie, internet, werk, vrienden, Facebook, sport, uitgaan, lezen enz. Nooit was er eens echt tijd voor mijzelf om gewoon even helemaal niks te doen. Maar nu ik dan eindelijk die tijd had genomen bleek die innerlijke rust veel dichter bij te zijn dan ik ooit had verwacht.

Als herboren weer aan het werk

Na vijf dagen in de stilte reed ik terug vanuit zuidelijk Limburg en ik voelde mij als herboren. Ik merkte dat ik de bron van rust had meegenomen en dat ik mij heel bewust werd van hoe dit eigenlijk altijd al onderdeel was geweest van wie ik was. Ik had het alleen nog nooit eerder opgemerkt.

Sinds die tijd heb ik veel van dit soort stilteretraites gedaan. Van een vijfdaagse in Limburg tot een tiendaagse bij een Tibetaanse Meditatiemeester. Elke keer werd het een beetje makkelijker om bij de bron van rust te komen er heerlijk in te rusten. Wat lastiger was om die innerlijke bron thuis ook te onthouden. Als ik thuis was raakte ik al snel weer verstrikt in het leven van alle dag. Mijn drukke werk zorgde er al snel voor dat ik weer vergeten was dat die bron bestond en al snel was ik weer gevangen in de wereld van gedachten en emoties.

‘Maar nu ik dan eindelijk die tijd had genomen bleek die innerlijke rust veel dichter bij te zijn dan ik ooit had verwacht.’

Hoe breng je het in de praktijk?

Totdat ik vorig jaar een zevendaagse retraite volgde bij een Australische meditatie leraar genaamd Eric Dowset. Eric heeft op basis van zijn 40 jaar ervaring in meditatie een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat we de kracht van stilte kunnen integreren in ons dagelijks leven. Hij noemt deze methode Energy Clearing. Bij Energy Clearing leer je om tijdens je dagelijks leven heel bewust te voelen wat je voelt/denkt zonder dat je persoonlijk neemt wat je voelt/denkt. Wat dat eigenlijk betekent is dat je leert om in je dagelijks leven meer te leven vanuit die innerlijke bron van vrede en rust. Het resultaat is dat gedachten of emoties sneller van je afglijden en je meer bij jezelf kunt blijven in werk of privé situaties.

Ik vind het werk van Eric heel bijzonder. Na deze retraite lukt het mij om de nieuwe skills heel makkelijk in de praktijk te brengen in mijn dagelijks leven. Het kost nauwelijks tijd en levert je toch een enorm gevoel van rust op tijdens je alledaagse activiteiten. Sinds vorig jaar heb ik voor mijzelf clearing onderdeel gemaakt van mijn dagelijkse oefening en inmiddels is het net zo normaal als tandenpoetsen. Maar in plaats van alleen schone tanden heb ik nu ook een schone, vredige, opgeruimde geest.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media