U bent hier: Home Brief aan een gekwetste

Brief aan een gekwetste

28 november 2017
Robin Stevens NLP Trainer

Lieve gekwetste,

Wat vervelend dat jij je gekwetst voelt door iets wat er gebeurd is in je leven. Misschien heeft iemand iets naars tegen je gezegd waardoor jij je nu vervelend voelt. Of misschien is het iets groters. Misschien gebeurt er op dit moment iets in de maatschappij of zelfs in de wereld waar jij je enorm boos of teleurgesteld over voelt.

Wat het ook is waardoor je je gekwetst voelt, ik kan mij die gevoelens goed voorstellen. Het voelt vreselijk naar of onzeker als iemand de veilige wereld van jouw denkbeelden aanvalt en doet alsof zijn wereld beter is dan die van jou. Het lijkt wel een regelrechte aanval op je identiteit. Ik kan mij dus goed voorstellen dat je boos of gekwetst bent en dat je die gevoelens nu even voelt.

Het liefste zouden we soms wel willen dat we leefden in een wereld waarin alles voortdurend ging, zoals wij het ons voorstellen in onze mentale projecties. Wat zou dat fijn zijn. Dat iedereen, of we ze nu wel of niet kennen, continue rekening zou houden met onze gevoelens en onze opvattingen over goed of slecht. Dan zouden we ons nooit meer slecht hoeven voelen, omdat alles voortdurend precies liep zoals wij het zouden willen.

‘Wat zou het fijn zijn als we in een wereld leefden waarin alles volgens onze verwachtingen zou gaan’

Maar, dat zou dan dus ook betekenen dat wij allemaal precies hetzelfde zouden zijn. Dat we overal precies hetzelfde over zouden denken en nooit meningsverschillen zouden hebben. We zouden eigenlijk allemaal identieke klonen van elkaar zijn. Dan pas zouden we ons nooit meer gekwetst voelen.

Maar helaas, of moet ik zeggen gelukkig, is dat niet zo.

We zijn allemaal unieke wezens, met onze eigen opvoeding, onze eigen denkbeelden, onze eigen opvattingen over goed of slecht. En wat een feest is het om al die verscheidenheid te zien in de wereld. Wat is het fijn om te zien hoe sommige mensen gelukkig worden van hele andere dingen dan jij. Hoe iedereen zijn eigen kwaliteiten, talenten en interesses heeft. En hoe iemand kan stralen, gelukkig zijn op zijn eigen unieke manier.

‘Als je opmerkt dat iemand iets anders doet dan jij zou doen of een andere mening over dingen heeft dan jij, is dat eigenlijk geen reden om je boos of gekwetst te voelen.’

Als je opmerkt dat iemand iets anders doet dan jij zou doen of een andere mening over dingen heeft dan jij, is dat eigenlijk geen reden om je boos of gekwetst te voelen. Het heeft namelijk helemaal niets met jou te maken. Het is gewoon simpelweg iets wat iemand vindt of doet. Je hoeft dat niet persoonlijk te nemen. Die ander niet te overtuigen dat jouw waarheid de enige echte waarheid is. Je kan gewoon accepteren dat iemand er anders over denkt dan jij. Misschien kan je er zelfs naar glimlachen. Het feest wordt namelijk alleen nog maar groter als we van elkaar leren accepteren dat we allemaal een beetje anders zijn.

En mocht je je af en toe toch een beetje gekwetst voelen, dan mag dat natuurlijk best. Dat gaat vanzelf weer over. Het gaat zelfs heel snel weer over als je erbij glimlacht omdat je beseft dat het een teken is, dat we allemaal een beetje anders zijn.

En dat dit nu precies is wat de wereld zo mooi maakt.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media