U bent hier: Home Blijf altijd je eigen koers varen

Blijf altijd je eigen koers varen

6 oktober 2022
Robin Stevens NLP Trainer

Voor ons aan de steiger ligt een Brit met een catamaran. In cocky Engels begroet hij ons fellow sailers en maakt hij een overdreven beleefd praatje, zoals alleen een Engelsman dat kan. Met allerlei omzwaaien en beleefdheidsvormen vraagt hij of als het allemaal niet te inconvenient is, of we dan feasibly in de possibility zouden zijn als het niet too much of a hassle was om dan possibly morgenochtend om vijf uur onze ass van de steiger los te maken en op te zouten.

Hij wilde namelijk om vijf uur op om de stroming mee te hebben. Hij probeerde ons nu te motiveren om ook rond die tijd te vertrekken, niet in de laatste plaats omdat hij er dan veel makkelijker uit kon varen. Maar Liza had toevallig net zelf een berekening gemaakt en volgens haar plan moesten we toch echt pas om tien uur ’s ochtends vertrekken.

Als het een paar maanden eerder was geweest, dan hadden we ons vast en zeker door hem laten ompraten en waren we als makke schaapjes achter hem aan gevaren. Maar inmiddels wisten we dat zelfs de zeer ervaren zeilers er weleens naast zaten en dat je toch maar beter gewoon op je eigen plannen kon varen.

We twijfelden nog wel even want het leek toch echt alsof de buurman met de stijve bovenlip de nodige zeemijlen had gemaakt. Maar toen besloten we dat we wel een stukje op zouden schuiven met de boot, zodat hij er makkelijk langs kon en wij nog een paar uurtjes door konden tukken.

Na een croissantje in de ochtendzon vertrokken we uit Le Havre richting Cherbourg. Precies zoals we hadden uitgerekend kregen we vlak voor Cherbourg de stroming mee en zo kwamen we in de avond volgens schema op tijd aan in de haven.

We keken uit naar onze Britse buddy maar die was nergens te bekennen. Drie dagen later kwam hij doodleuk alsnog de haven binnen zeilen. Schoorvoetend bekende hij dat hij flinke stroming tegen had gehad en ergens anders een haven is ingedoken.

Voor ons een prachtige les hoe belangrijk het is om altijd je eigen onderzoek te doen, je eigen plannen te maken en vervolgens je eigen koers te varen. Je kan natuurlijk advies vragen bij mensen die meer ervaringen hebben dan jij. Maar uiteindelijk bepaal jij. Alleen jij weet wat goed voor jou is. En dat is natuurlijk niet alleen op het water waar.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media