U bent hier: Home Betere beslissingen nemen

Betere beslissingen nemen

17 juli 2017
Robin Stevens NLP Trainer

Binnen NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) gebruiken we veel technieken die ons leven leuker en makkelijker maken. Eén van de beste manieren om je leven leuker te maken is ervoor zorgen dat je leuke dingen meemaakt. Om dat mogelijk te maken is het slim om te leren hoe je steeds betere beslissingen kunt nemen over dingen die je wel of dingen die je niet zou moeten doen.

Een goede beslissing

Zo weet ik bijvoorbeeld dat de meeste mensen wel eens een goede beslissing hebben genomen. Een beslissing die eigenlijk meteen goed voelde vanaf het begin, zo goed dat als je er nu aan denkt dat je er meteen weer een glimlach van op je gezicht krijgt.

Doe nu je ogen dicht en denk aan het moment dat je die beslissing nam en hoe goed het voelde. Let nu eens goed op de volgende dingen: waar voel je dat goede gevoel in je lichaam en welke beweging maakt het? Wat zie je voor je, en op welke plaats in de ruimte om je heen zie je dat? Wat zeg je tegen jezelf en welke gedachten heb je? Onthoud deze zintuiglijke sensaties voor jezelf of schrijf ze desnoods op.

Een slechte beslissing

Denk nu eens aan een beslissing die je hebt genomen die eigenlijk al heel vervelend voelde vanaf het begin. Zo eentje waar je nog een beetje buikpijn van krijgt als we het er over hebben. Eigenlijk wist je al meteen dat je het niet moest doen en achteraf had je er zelfs een beetje spijt van (misschien een duur kledingstuk dat je gekocht hebt en nu nooit draagt?).

Doe nu je ogen dicht en herhaal het proces van net: Waar voel je dat slechte gevoel in je lichaam en welke beweging maakt het? Wat zie je voor je, en op welke plaats in de ruimte om je heen zie je dat? Wat zeg je tegen jezelf en welke gedachten heb je? Onthoud ook deze sensaties en beelden even voor jezelf of schrijf ze desnoods op.

Zo, dat was dat. Als het goed is heb je nu twee totaal verschillende ervaringen onthouden of opgeschreven. Eentje van een goede beslissing en eentje van een slechte beslissing. Waarschijnlijk zijn er aantal verschillen. Onthoud voor jezelf het belangrijkste verschil.

‘Eigenlijk hebben we allemaal al een strategie voor het nemen van beslissingen, al geven we er te weinig aandacht aan’

Betere beslissingen nemen

Denk nu eens aan iets wat je binnenkort gaat beslissen.

Kies iets simpels, bijvoorbeeld of je dit weekend je vriend of vriendin eens zal verwennen met een leuk avondje uit in een restaurantje en daarna naar het theater of de bioscoop. Of misschien wel een mooie wandeling langs het strand? Stel je helemaal voor dat je dit gaat doen en doe dan even je ogen dicht:

  • Waar voel je dat gevoel in je lichaam en welke beweging maakt het?
  • Wat zie je voor je en op welke plaats in de ruimte om je heen zie je dat?
  • Wat zeg je tegen jezelf en welke gedachten heb je?
  • En nu de hamvraag: lijkt de zintuiglijke ervaring die je nu hebt het meeste op de goede beslissing die je eerder in de oefening hebt gebruikt of lijkt het meer op de slechte beslissing?

Het antwoord op die vraag vertelt je of het een slecht of juist een heel goed plan is om dit te gaan doen.

Op deze manier kun je alle beslissingen van te voren doorvoelen. Eigenlijk is het iets wat veel mensen onbewust al doen, alleen geven ze er te weinig aandacht aan. Door meer aandacht te geven aan deze automatische processen kun je ze leren begrijpen en gebruiken in je voordeel. Succes!

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media