U bent hier: Home Aardig zijn voor jezelf

Aardig zijn voor jezelf

18 mei 2019
Robin Stevens NLP Trainer

Stel je eens voor dat je beste vriendin bij je binnenkomt. Zij vertelt je over iets vreselijks dat er is gebeurd op haar werk. Ze moest een presentatie geven en die is helemaal misgegaan. Tijdens de presentatie liep haar PowerPoint vast, kwam ze niet meer uit haar woorden en kreeg ze een vreselijke paniekaanval. Vervolgens begon ze heel erg te blozen en lachte iedereen haar uit! Ze is er helemaal overstuur van. Nu vertelt ze dit verhaal aan jou.

Hoe zou jij reageren? Grote kans dat je eerst een lekkere kop thee voor haar zet, haar daarna een dikke knuffel geeft en haar vervolgens gerust stelt en vertelt dat het niks uitmaakt. Het is nu allemaal voorbij en ze kan nu lekker even bij jou bijkomen en ontspannen. Als ze eenmaal lekker ontspannen is en een beetje bijgekomen zou je haar misschien tips geven over hoe ze de volgende keer zou kunnen omgaan met zo’n situatie.

Zoals je leest, eigenlijk een hele vriendelijke en zachte aanpak waarvan ik vermoed dat de meeste mensen hem zouden kiezen. Het resultaat is dat je vriendin zich snel weer fijn en begrepen voelt. Ze kan lekker ontspannen en weet dat het voor jou allemaal niks uitmaakt als ze een keertje iets doet wat niet helemaal goed gaat. Ze mag bij jou gewoon mens zijn. Een mens die af en toe dingen een keertje verprutst en zich daar gewoon prima bij mag voelen. Je bent een echte vriend(in) voor haar.

En nu jij

Stel je nu eens voor dat jij zelf een soortgelijke presentatie zou hebben gegeven. Net zoals in het voorbeeld gaat het helemaal mis en voel je je je achteraf ellendig. Nu zou het logisch zijn als je dan, net als bij je beste vriendin vriendelijk en begripvol op jezelf zou reageren. Als je jezelf zou toestaan om af en toe eens dingen niet helemaal perfect te doen, dan help je daarmee jezelf om sneller over dat soort momenten heen te stappen. Het tegenovergestelde is vaak waar. Mensen zijn vaak enorm streng voor zichzelf. ‘Ik mag geen fouten maken en alles moet perfect gaan’, het liefst al vanaf dag één. Als het dan toch fout gaat, baal je enorm van jezelf en straf je je zelf af. ‘Ik kan mijzelf wel voor de kop slaan.’ ‘Hoe haal ik het in mijn hoofd om zo’n fout te maken.’ ‘Wat ben ik toch ook een loser.’ Stel je eens voor dat je zo tegen je beste vriendin zou praten, zouden jullie dan nog lang vrienden blijven, denk je?

‘Behandel jezelf als je beste vriend of vriendin.’

Jezelf als je beste vriendin

Het is de kunst om jezelf te gaan behandelen als je beste vriendin. Wees aardig voor jezelf. Schenk een lekkere kop thee voor jezelf in en geef jezelf een knuffel. Geef jezelf de kans om nieuwe dingen te leren in precies het tempo dat bij jou past. Gun jezelf dan ook de tijd als je goed wilt leren presenteren, verkopen, vergaderen, skiën, piano spelen of wat dan ook maar.

Stapje voor stapje word je steeds beter en hoe beter je wordt, hoe beter je je voelt.  

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media