U bent hier: Home Train je zintuigen

Train je zintuigen

23 november 2010
Robin Stevens NLP Trainer

Bij taxichauffeurs, die een goed oriëntatievermogen moeten hebben, passen de hersenen zich aan de eisen die hun beroep stelt.

Een klein gedeelte van de hippocampus, evolutionair gezien een ‘oud’ gedeelte van de hersenen, blijkt bij Londense taxichauffeurs een groter volume te hebben dan bij controlepersonen die geen taxi rijden. Dit blijkt uit een onderzoek door Britse neurologen.

Je brein trainen

Door jezelf te trainen in bepaalde vaardigheden veranderen er dus echt dingen in je brein. Vaak zijn mensen die bij mij coaching of training volgen gedurende hun leven heel goed geworden in zich naar voelen. Wil je goed worden in je goed voelen dan is dat een kwestie van trainen. Het maakt niet uit welke vaardigheid je wilt aanleren, als je oefent word je na verloop van tijd echt goed in de dingen die je doet.

‘Door jezelf te trainen in bepaalde vaardigheden veranderen er dus echt dingen in je brein’.

Goed worden in je goed voelen begint met je meer bewust te worden van het leven dat je leeft. Je kunt dit heel simpel oefenen met de volgende oefening:

  • Stap 1. Ga naar een plek toe waar je het plezierig vind zoals bijvoorbeeld het bos, het strand of een mooi park.
  • Stap 2. Probeer je gedachtes zoveel mogelijk tot rust te brengen door je te concentreren op je ademhaling.
  • Stap 3. Wandel nu met je volle aandacht voor wat er buiten je gebeurt. Kijk om je heen wat je allemaal ziet. Luister welke geluiden je hoort. Voel hoe de grond onder je voeten aanvoelt. Ruik de geuren die je ruikt.
  • Stap 4. Blijf zo met elk zintuig doorgaan. Het zou kunnen dat het je niet lukt om je aandacht er bij te houden. Dat is prima, zodra je daar bewust van wordt ga je gewoon weer verder. Oefen eerst 5 minuten. Dan 10 minuten. Dan 15 minuten net zolang tot je in staat bent om op deze manier helemaal ontspannen te worden.
  • Stap 5. Misschien heb je al gemerkt dat je op deze manier gelijk meer ontspannen wordt. Dit komt omdat je aandacht buiten jezelf is in plaats van in je hoofd. Hoe meer je oefent hoe beter je jouw brein traint om je goed te voelen.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media