U bent hier: Home Hoe je (her)ontdekt wat je grote droom is

Hoe je (her)ontdekt wat je grote droom is

6 december 2023
Robin Stevens NLP Trainer

Gisteren stelde een 1 op 1 VIP coaching klant mij de volgende vraag:

‘Hoe ontdek ik na een glanzende carrière van 25 jaar in de sales waar ik wel een beetje op uitgekeken ben, iets nieuws wat ik zo gaaf vind om te doen dat ik er de laatste twintig jaar van mijn carrière mee kan vullen en er bovendien net zo veel geld mee kan verdienen als nu?’

Misschien ben jij ook toe aan verandering in je carrière Liza en vraag je jezelf ook weleens iets vergelijkbaars af. Let in dat geval de aankomende vier blogs extra goed op!

Om zo’n vraag goed te kunnen beantwoorden, zijn er namelijk vier wedervragen waar je eerst een antwoord op moet geven.

In de blog van deze week, beginnen we met vraag nummer één die luidt:

Wat vind ik gaaf?

Ik neem je even mee in mijn eigen verhaal:

In 2007 ontdekte ik per toeval NLP, omdat mijn moeder er een workshop in volgde en daar heel enthousiast over vertelde. Door haar enthousiasme zat ik een paar weken later bij die trainer in de zaal voor mijn eerste NLP-opleiding.

Vanaf het moment dat ik die man daar voor de groep zag staan en mensen (waaronder mij) zag inspireren wist ik: ‘Ooit wil ik daar ook staan’. Ik wist nog niet wat ervoor nodig was om daar te komen, maar als ik de rationele bezwaren en negatieve overtuigingen die ik over mezelf had negeerde dan wist ik: ‘Ik wil daar staan waar hij nu staat’

Nu is het niet zo dat dit mijn eerste ervaring was om iemand een groep mensen te zien inspireren en daar blij van te worden. Als puber keek ik vol bewondering naar cabaretiers en probeerde ik hen na te doen om mijn vrienden aan het lachen te maken. Later zag ik obers met witte vlinderstrikjes in een chic restaurant gasten entertainen en niet veel later liep ik daar zelf ook met dienbladen te stuntelen. Ik zat naast school bij een amateurtoneelvereniging en we traden jaarlijks gierend van het lachen op in het theater. Het was duidelijk: ik voelde me nergens zo fijn als wanneer ik andere mensen aan het lachen kon maken, kon inspireren of mooie verhalen kon vertellen.

Kortom, ik wist diep van binnen al heel lang dat ik het gaaf vind om met mensen bezig te zijn, met entertainen, met inspireren enzovoort. Ik wist alleen nog niet hoe ik daar ooit mijn beroep van moest maken, totdat ik het beroep NLP-trainer ontdekte.

De eerste vraag die je jezelf dus moet stellen is: Wat vind jij zo lang als je je kan herinneren al gaaf om te doen?

“Wat vind jij zo lang als je je kan herinneren al gaaf om te doen?”

Niet meteen aan beroepen of aan ondernemingen denken, maar juist ook in de rest van je leven. Meestal heb je er als volwassene een stuk minder tijd voor om te doen wat je gaaf vindt omdat je zo druk bent met andere dingen, dus denk ook aan vroeger toen je kind was. Wat deed je als je kind graag, waar speelde je graag mee? En in je pubertijd? Waar ging jij altijd al van aan?

Maak eens een lijstje met dingen die uniek voor jou zijn de komende week. Zo was er in de laatste zevendaagse NLP-opleiding die ik gaf iemand die helemaal blij werd van een dagje lekker met haar handen in de aarde wroeten. Daar kan ik mij persoonlijk heel weinig bij voorstellen. Dat is het mooie. De dingen die jij gaaf vindt om te doen zijn misschien dingen die andere mensen vreselijk vinden. Zij houden weer van hele andere dingen. Dus wat maakt jou uniek?

Een andere manier om erachter te komen is door je af te vragen wat jij zou doen met je vrije tijd als je plotseling een vrije dag krijgt of een paar vrije weken. Toen wij de corona tijd opeens een lege agenda hadden omdat we thuis moesten zitten vanwege de lockdowns, herontdekte ik in die leegte een oude jeugdliefde voor zeilen.

Door het drukke werkende leven wat ik voor die tijd had, was ik het zeilen helemaal vergeten. De rest is geschiedenis. Nog geen jaar later vertrokken we op onze twee jaar durende zeilreis door Europa.

Dus hoe zou jij je tijd doorbrengen als je plotseling een paar vrije dagen, weken of zelfs maanden zou hebben? Wat zou je dan gaan doen? 

Nogmaals, je mag alles opschrijven wat er in je opkomt. Alle antwoorden zijn goed. Bewaar je antwoorden even tot volgende week, want volgende week gaan we verder met deel twee van deze oefening (hij bestaat uit vier delen).

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media