U bent hier: Home Succesverhaal Een eigen koffiezaak

Een eigen koffiezaak

Ralph werkte als commercieel manager en gaf leiding aan een team van honderd man toen hij de NLP-practitioner opleiding kwam volgen. Hij kwam eigenlijk om te leren hoe hij effectiever kon communiceren met zowel zijn teamleden als een dominante leidinggevende. Maar dat liep een beetje anders. Lees hier zijn verhaal:

‘De belangrijkste reden voor het volgen van de NLP-practitioner opleiding bij Robin was een slechte verstandhouding met mijn directeur. Omdat hij erg directief was, wilde ik leren om beter met hem om te gaan in gesprekken.

Daarnaast had ik ook interesse in een stukje zelfontplooiing. Ik kwam op een leeftijd waarop ik wat twijfelde over mijn werk. Ik had mooie stappen gezet in mijn carrière, maar wist niet of ik dit nog voor langere tijd wilde blijven doen.  Tijdens de training ontdekte ik opeens dat ik eigenlijk helemaal niet zo gelukkig werd van mijn werk. Het gaf wel voldoening op een bepaald level, maar het was niet mijn grote droom. Langzaam liet ik de gedachte toe aan iets anders. En opeens kwam er toen een lang gekoesterde droom bovendrijven.

Het was tijdens een oefening waar we onze toekomstdromen visualiseerden. Opeens zag ik mezelf voor me in een eigen koffiezaak. Ik had nog nooit een eigen zaak gehad, maar ik werd direct enthousiast van de gedachte. Als onderdeel van de oefening stelde ik me voor wat ik moest doen om die droom te bereiken. Hoe dichter ik bij het huidige moment ik kwam, hoe meer ik besefte dat ik die verandering echt kon maken. En toen ging het heel snel. Al enkele weken na de training maakte ik eerste afspraak bij een Franchiseorganisatie en gingen we kijken naar potentiele locaties.

Hoe dichter ik bij het huidige moment ik kwam, hoe meer ik besefte dat ik die verandering echt kon maken.

Omgaan met tegenslag

Toch ging het allemaal niet vanzelf. Voordat ik daadwerkelijk open kon heeft het uiteindelijk bijna drie jaar geduurd. Er waren ook momenten van tegenslag waarop ik me het liefst had willen terugtrekken. Toen bijna onze vergunningen niet werden verleend bijvoorbeeld, of toen ik op een bepaald moment werd gebeld door de verhuurder van de winkelruimte waar we een optie op hadden. Die zei: ‘Je moet echt morgen tekenen, anders heb ik een andere gegadigde’. Dat was wel even schrikken. Ik zag mijn droom weer in duigen vallen. Ik stond echt te trillen op mijn benen. Mijn partner Thijs zei toen met een knipoog: ’Misschien moet je even je NLP-technieken toepassen’. Ik heb toen met behulp van de NLP-technieken de knop omgezet en ben de volgende dag gaan tekenen. Superspannend. Vanaf dat moment konden we niet meer terug.

Ik zag mijn droom weer in duigen vallen. Ik stond echt te trillen op mijn benen.

Inmiddels zijn we bijna vier jaar open en hebben we een goedlopende vestiging van Barista Café in Rijswijk. We draaien als een trein en we hebben er heel veel plezier in. Ik ben inmiddels samen met Thijs zelfs een tweede vestiging gestart in Zoetermeer. Ons personeel leren we slimme communicatietechnieken om goed contact te maken met onze gasten en gastvrijheid centraal te stellen binnen onze café’s. Al met al merk ik aan mezelf dat ik hier veel gelukkiger van ben geworden. Natuurlijk is het hard werken, maar daar krijgen we elke dag heel veel voor terug.’