U bent hier: Home NLP Problemen oplossen Paniekaanvallen

Paniekaanvallen

Als je opeens heel angstig wordt en die angst niet heel lang duurt heb je waarschijnlijk last een paniekaanval. Een paniekaanval kan ontstaan door stress of door een gevaarlijke situatie. Als je vaak last hebt van een paniekaanval spreken we van een paniekstoornis.

Wat gebeurt er tijdens een paniekaanval?

Tijdens een paniekaanval krijg je last van angstige gevoelens. De kans is groot dat je een bepaalde situatie, zoals bijvoorbeeld een belangrijke presentatie zal proberen te ontlopen. Je kunt last krijgen van hartkloppingen, gaan beven of gaan zweten. Veel mensen denken dat ze flauw zullen vallen of zelfs dood zullen gaan. Een paniek aanval kan op ieder moment opkomen, in de rijd bij een winkel, een belangrijke gebeurtenis of zelfs zomaar als je thuis zit.

De angst voor een paniekaanval kan er ook voor zorgen dat er opnieuw een paniekaanval komt. Werd je eerder angstig voor een belangrijke presentatie? Dan zul je misschien bang zijn dat het weer gebeurd. De angst sleept je dan mee en vervolgens word je ook echt bang voor een volgende presentatie.

Van paniekaanvallen afkomen

Om ervoor te zorgen dat je minder snel paniekaanvallen krijgt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat je goed uitgerust bent. Neem voldoende slaap en leer je grenzen kennen. Ga niet te laat naar bed en deel je dagen zo in dat je ook rust voor jezelf hebt. Drugs, alcohol en cafeïne kan nadelig werken als je te kampen hebt met paniekaanvallen. Probeer deze stoffen dan ook zo veel mogelijk te mijden.

Sporten

Sporten is een goede manier om minder paniekaanvallen te krijgen. Je lichaam maakt natuurlijk antidepressiva aan wanneer je beweegt. Door deze antidepressiva is de kans op paniekaanvallen een stuk kleiner. Sporten hoeft niet fanatiek te zijn, elke dag een half uurtje rustig lopen kan al voldoende zijn.

Veel mensen zijn bang om opnieuw een paniekaanval te krijgen en ontlopen daarom situaties waarin dit zou kunnen gebeuren. Doe dit niet, want hoe langer je wacht, hoe moeilijker de stap en hoe groter de kans op een paniekaanval.

Heb je tijdens de paniekaanval last van hyperventilatie? Probeer dan goed op je ademhaling te letten. Adem diep door je buik in en door je neus weer uit. Lukt het niet? Gebruik dan een zak of een trui om voor je mond te houden.

Wil je echt van je paniekaanvallen af, volg dan Persoonlijke coaching.