U bent hier: Home Columns Zo overtuig je mensen om te doen wat je zegt

Zo overtuig je mensen om te doen wat je zegt

Een belangrijk onderdeel binnen het Neuro Linguïstisch Programmeren is positieve beïnvloeding. Wanneer je met mensen werkt en iets van die mensen gedaan wilt krijgen is het slim om te leren hoe je op basis van taal, lichaamstaal en stemgebruik mensen positief kunt beïnvloeden.

Wil je je werkgever overtuigen om je meer salaris te geven, je partner overtuigen om vanavond de vaatwasser in te ruimen, of je collega’s motiveren om je te helpen met dat project waar je zo druk mee bent, doe dan het volgende:

  1. Breng de persoon in kwestie in een goede stemming
    Voordat je je voorstel doet, zorg je eerst dat je zelf in een goede stemming bent. De stemming moet goed genoeg zijn, om er een glimlach van op je gezicht te krijgen.  Vervolgens kijk je de persoon die je wilt gaan overtuigen, vriendelijk glimlachend aan. Wacht op het moment dat ze terug glimlachen. Dat gaat vanzelf, omdat onze spiegelneuronen de glimlach oppikken en de glimlach vervolgens na gaan doen. Die glimlach zorgt voor een lichte afgifte van serotonine en endorfine je hersenen. Fijne stofjes dus die ervoor zorgen dat ook zij in een goede stemming komen.
  2. Gebruik de juiste lichaamstaal
    Spiegel de lichaamstaal van de persoon, kijk de persoon in kwestie aan en maak contact. Dat zorgt ervoor dat er een verbinding ontstaat tussen jou en de persoon die je wilt overtuigen en daardoor zullen ze beter naar je luisteren.
  3. Geef een reden
    Uit onderzoek van sociaal psycholoog Ellen Langer aan Harvard blijkt, dat mensen sneller geneigd zijn om te doen wat je zegt als je ze een reden geeft. Gebruik simpelweg woordjes zoals: omdat, zodat, dus en daarom. Je zal zien dat mensen dan sneller naar je luisteren. ‘Ik zou het fijn vinden als je mij helpt met dit project, omdat ik op dit moment heel erg druk ben.’ ‘Ik kan vanavond helaas niet koken, want ik moet de kinderen van school halen.’ ‘Geef vaker een reden als je mensen wilt overtuigen, zodat ze beter naar je luisteren’ ’Breng het meteen in de praktijk als je dit leest, zodat je direct ervaart dat het werkt.’

Groeten,

Robin

Lees meer van Robin: