U bent hier: Home Columns werken aan een leuker leven

werken aan een leuker leven

Als iemand vraagt aan mij vraagt wat voor werk ik precies doe, dan is het meestal vrij eenvoudig uit te leggen. De meeste mensen begrijpen direct dat het gaat over jezelf ontwikkelen en meer plezier maken in je leven. Toch is het grappig dat ik mij zelf iedere keer weer iets anders hoor vertellen. Dat komt voornamelijk omdat ik altijd graag wil dat mensen zien wat NLP voor hun leven zou kunnen betekenen. Een van de moeilijkste mensen om aan uit te leggen wat ik doe is mijn oma. Afgelopen zondag was ik daar op bezoek en voor de zoveelste keer probeerde mijn oma uit te vogelen wat het nu precies is wat ik doe.

Wat wil je doen?

Op de terugweg dacht ik er nog eens over na, waarom zou mijn oma het zo lastig begrijpen. Al snel kwam ik tot de conclusie dat het eigenlijk heel eenvoudig is. Wanneer je met NLP aan de slag gaat is het belangrijk om het echt zelf te willen. Wat betekent eigenlijk echt willen? Wil je dan echt met NLP aan de slag? Wat wil je dan precies doen? Waarom zou je dat willen doen? Als je dit soort vragen goed wilt beantwoorden kun je eigenlijk al heel snel het woordje NLP weer loslaten. Je gaat dan namelijk uitleggen wat je precies wil gaan doen nadat je NLP geleerd hebt.
Een van de dingen die je bijvoorbeeld kunt leren met NLP is het beter omgaan met emoties. Hoe zou jij met emoties om willen gaan? Wat voor soort emoties wil je graag ervaren in je leven? Ben je op zoek naar meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, meer plezier? Wil je stoppen met nare gevoelens zoals stress, spanning of onzekerheid? Als je die vraag voor jezelf beantwoord kun je eigenlijk pas met NLP aan de slag. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je NLP wilt gebruiken om minder stress te hebben en steeds meer ontspanning en zelfvertrouwen in je leven te krijgen.

wat betekent het voor jou?

De volgende stap is dan dat je kunt beginnen af te vragen wat betekent ontspanning en zelfvertrouwen precies voor jou? Wat voor dingen ga je dan doen in je leven op het moment dat je meer ontspanning en zelfvertrouwen hebt? Stel dat je bijvoorbeeld meer aandacht wilt geven aan je relatie zodat je samen vaker ontspant. Daarnaast wil je ook graag dat je op je werk steeds meer zelfvertrouwen hebt als je met mensen werkt.

Je merkt dat NLP al vrij snel heel persoonlijk wordt. Stel dat je bovenstaande vragen voor jezelf hebt beantwoord, dan is de volgende stap om met NLP technieken aan de slag te gaan om je doelen te bereiken. Je neemt dan je eigen doelen zoals meer ontspanning en meer zelfvertrouwen voor ogen en gaat vervolgens hard aan de slag om dit te bereiken. Het voordeel van NLP technieken is dat ze eigenlijk heel eenvoudig werken. Zodra je een duidelijk doel hebt kun je in een paar dagen tijd de belangrijkste technieken leren en gelijk toepassen.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.