U bent hier: Home Columns Wat kunnen we leren van een kokosnotenverkoper?

Wat kunnen we leren van een kokosnotenverkoper?

Op een prachtig wit strand in Sri Lanka ontmoette ik een vrolijke, glimlachende man. Hij verkocht kokosnoten die hij zelf ergens op een markt kocht. Hij hakte ze met een vlijmscherp mes door zodat je met een rietje het verse kokoswater kon drinken. Zo op het eerste gezicht leek het een heel relaxed bestaan, zo aan de rand van de azuurblauwe Indische Oceaan.

Terwijl we uit de kokosnoot slurpten, praatten we over wat hij allemaal meemaakte in zijn dagelijks leven. Toen vertelde hij over de tsunami in 2004 en hoe hij zijn huis, al zijn bezittingen, zijn vrouw en bijna al zijn kinderen was kwijtgeraakt. Samen met zijn jongste zoon had hij de tsunami overleefd. Het drinken van de kokosmelk kreeg opeens een wrange bijsmaak. Ik stelde mij voor hoe het eruit zou zien als hier een golf van zes meter over het strand zou komen aanrollen en voelde opeens een heleboel angst en verdriet. Hij zag duidelijk aan me dat ik schrok van zijn verhaal, maar stelde me gerust dat hij nu weer heel gelukkig was. Ik kon zien dat hij het meende, want nog geen seconde later was zijn grote glimlach weer terug en maakte hij weer grapjes.

Toen hij verder liep moest ik denken aan een vooronderstelling binnen NLP die luidt: ‘Je kunt niet voorkomen dat er nare dingen gebeuren in je leven, maar je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat’. In Sri Lanka wonen veel boeddhisten die elke dag mediteren. Net zoals bij NLP leer je via boeddhistische meditatie om niet te blijven hangen in nare emoties, maar afstand te nemen en weer meer in het nu te gaan leven. De kokosnootverkoper had zich dit duidelijk eigen gemaakt. Ondanks dat hij zijn gezin nog steeds miste, had hij inmiddels weer een heel fijn leven. Het is mooi om te zien wat het effect van meditatie is als je het regelmatig beoefent. Niet alleen kun je beter omgaan met tegenslag, ook lijkt het alsof je een soort innerlijke bron van rust aanboort die overal doorheen straalt. In Sri Lanka is dat duidelijk voelbaar. Ik ontmoet maar zelden mensen die zo vriendelijk zijn, zoveel oprechte aandacht voor je hebben en zo’n vrolijke en relaxte uitstraling hebben. Genoeg reden voor ons om dus zelf te blijven oefenen!