U bent hier: Home Columns Wat kunnen we leren van de natuur?

Wat kunnen we leren van de natuur?

Recent was ik een weekendje op Vlieland. Ik vind Vlieland een heerlijk eiland. Het heeft amper 1100 inwoners en voelt daardoor een beetje als een klein dorp. Mijn vriendin maakte een praatje met een meisje die er woont en het meisje vertelde dat zij iedereen op het eiland kent. Ook vertelde ze dat veel familieleden na een paar jaar wonen op het vaste land weer naar Vlieland terugkeren om de rust op te zoeken. Die rust is goed voelbaar, alles lijkt op het eiland een beetje langzamer te gaan dan op het vaste land. Een goede plek om eventjes op adem te komen.

Na een lange strandwandeling lieten we ons onderuit zakken in het zand. De zeemeeuwen en de golven speelden de achtergrondmuziek. Met elke uitademing zakten we een beetje meer in het moment en langzaam spoelde al onze spanning weg. Het strand is een heerlijke plek om tot rust te komen. De combinatie van het geluid van de golven, de wind die door je haren wappert en de ruimte om je heen zorgen al snel voor een soort instant ontspanning.

Onze volmaakte natuur

Binnen NLP gaan we uit van de vooronderstelling dat mensen diep vanbinnen fantastische mensen zijn, maar dat ze zich soms op een onhandige manier gedragen. Dat gedrag, dat vaak bestaat uit negatieve denkpatronen en negatieve emoties, leren we door middel van slimme NLP-technieken positief te beïnvloeden. Het resultaat is dat mensen zich stukken beter gaan voelen. Daar door gaan ze vaak ook fysiek andere dingen doen. Ze zoeken bijvoorbeeld een andere baan, krijgen een betere relatie of pakken een oude hobby weer op. Dit zorgt voor zoveel positieve impulsen dat hun leven een stuk leuker wordt en ze veel gelukkiger, relaxter en gezonder worden.

Boeddhistische meditatie helpt je om terug te keren naar je eigen volmaakte natuur. Naar de rust en stilte in jezelf, voorbij je gedachtes, waar het kalm, ontspannen en vredig is. Dit wordt ook wel onze natuurlijke staat van zijn genoemd. Het lijkt behoorlijk op de vooronderstelling van NLP waarbij we geloven dat we diep van binnen fantastisch zijn, maar ons alleen op een onhandige manier gedragen. Het verschil is dat we bij NLP vooral ons gedrag aanpakken. Door boeddhistische meditatie wordt vooral gestreefd om die natuurlijke staat van zijn te herontdekken. Het geheim is om die twee dingen met elkaar te combineren. Zowel positief gedrag ontwikkelen als je meer bewust worden van je natuurlijke vredige staat.

De natuur versus de grote stad

Je kunt jouw natuurlijke staat vergelijken met de pure en ongerepte natuur, zoals een oud bos of een afgelegen strand, waar je meteen helemaal tot rust komt. Je kunt erop vertrouwen dat de natuur altijd diezelfde pure eigenschappen heeft. De natuur kan je helpen herinneren aan een stukje in jezelf. Een stukje puurheid die nooit verandert door de jaren heen. Als je je bewust wordt van dit stukje in jezelf, dan neem je dat overal mee naartoe.

De grote stad kun je zien als een fysieke manifestatie van onze drukke, onrustige en denkende geest. Als je middenin de grote stad staat, is het misschien moeilijk om je voor te stellen dat er voor al die gebouwen, winkels en al dat drukke verkeer ooit een mooi, ongerept bos was. Toch is die natuur er nog steeds. Als iedereen lang genoeg zou stoppen met aandacht geven aan alles wat er in en om die stad gebeurt, dan zou de natuur zijn weg weer vinden. Dwars door alle gebouwen heen. Er zouden weer planten en bomen gaan groeien omdat de natuur de oorsprong is van alles en dus altijd blijft en altijd doorgaat. In je geest werkt het exact hetzelfde. Als je stopt met aandacht besteden aan je gedachten en emoties en deze helemaal tot rust laat komen, dan geef je jouw natuurlijke staat heel langzaam de kans om zich weer aan jou te tonen. En kun je weer een beetje meer vrede en rust toelaten in je leven.