U bent hier: Home Columns Wat is belangrijker: liefde of geld?

Wat is belangrijker: liefde of geld?

Heb je wel eens voor jezelf uitgezocht wat de belangrijkste waardes zijn in jouw leven? Hecht je veel waarde aan vrijheid, gezondheid, liefde, succes, geld, familie, vriendschap of andere dingen? En welke van deze dingen staat er dan boven aan?

Er bestaat een eenvoudige methode om uit te vinden welke waardes voor jou het belangrijkste zijn:

 

1.     Schrijf een aantal voor jou belangrijke waardes op die je als eerste te binnen schieten.

2.     Begin bij de eerste. Neem bijvoorbeeld vrijheid zoals hierboven en vraag jezelf dan: ” Is vrijheid belangrijker dan gezondheid?”.

3.     Als het antwoord ja is zet je een streepje bij vrijheid. Vrijheid heeft nu 1 punt. Als het antwoord nee is zet je een streepje bij gezondheid.

4.     Vraag nu elke keer: is vrijheid belangrijker dan X net zolang tot je alle waardes gehad hebt.

5.     Herhaal dit net zolang tot je alle waardes met elkaar hebt vergeleken. Nu heb je een overzichtelijke hiërarchie van waardes in jouw leven.
Voor veel mensen staan zaken als gezondheid, liefde en vrijheid boven aan in hun hiërarchie van waardes. Je zou dan eigenlijk verwachten dat als je naar het leven van de gemiddelde mensen kijkt dat ze vooral heel veel tijd besteden aan gezond zijn, tijd door brengen met de mensen waar ze van houden en precies het leven genieten in alle vrijheid waar ze recht op hebben.

Het tegenovergestelde blijkt waar te zijn. Veel mensen hebben geld, succes en materiële zaken onderaan staan.  Toch besteden ze ongeveer 80 % van hun tijd aan geld verdienen, succes behalen en het krijgen of houden van materiële zaken.

Pak nu de top drie aan belangrijkste waardes voor jou en bedenk hoe je deze waardes meer naar de voorgrond kunt verschuiven. Hoe kan je ervoor zorgen dat je meer tijd/aandacht gaat besteden aan dat wat werkelijk belangrijk voor je is. Je hoeft niet ineens je hele leven om te gooien, met kleine stapjes beginnen werkt uitstekend.