U bent hier: Home Columns Verleg je grenzen

Verleg je grenzen

In de tijd dat ik net zelfstandig ondernemer werd, vond ik het idee van ondernemen heel erg spannend. Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin en bij ons thuis gaat het altijd over ondernemen. Maar toch, zelf ondernemen was nog volledig buiten mijn comfort zone. Het leek mij meer iets voor mensen van mijn ouders leeftijd. De wildgroei periode van zzp’ers was in die tijd nog niet aangebroken en bijna iedereen die ik kende van mijn leeftijd werkte nog gewoon in loondienst.

‘Toch besloot ik een sprong in het diepe te wagen.’

Te vertrouwen op het idee dat ik had bij het geven van trainingen en de interesse die ik had in persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde andere mensen helpen om hun hart te volgen en dromen waar te maken. Dan leek het niet meer dan logisch dan dat ik het eerst zelf zou doen. Het bleek een van de belangrijkste beslissingen tot dan toe te worden. Niet alleen omdat mijn eigen bedrijf een succes bleek te worden in de jaren daarna. Maar vooral ook omdat ik leerde dat het goed is om soms dingen te doen, die in eerste instantie heel spannend en onzeker voelen.

‘Het voelt onzeker, maar je doet het toch’

In persoonlijke ontwikkeling, wordt vaak gesproken over je comfortzone verlaten. De grens opzoeken van waar het voor jou nog comfortabel voelt en waar niet meer. En dan, als je dat wilt, heel geleidelijk aan over die grens heen gaan.Precies op de sweetspot. De plek waar het precies uitdagend genoeg voelt. Langzaam maar zeker wen je aan het gevoel van die onzekerheid en begint wat eerst oncomfortabel en onzeker voelde nu opeens uitdagend en ontspannen te voelen. Je verlegt je grenzen en vergroot je comfortzone. En daar begint het proces gewoon weer opnieuw.

Bij hardlopers zie je vaak dat ze beginnen met een wedstrijdje van vijf kilometer. Dat was aan het begin echt niet makkelijk. De eerste meters zijn voor iedereen oncomfortabel en pijnlijk. Maar elke keer verleggen ze de grens een beetje en sommigen rennen uiteindelijk, na jaren training, zelfs een marathon. Nu wil ik niet beweren dat het voor iedereen slim is om metaforische marathons te gaan rennen, maar jezelf blijven uitdagen en je grenzen blijven verleggen doet wel iets met je. Je krijgt meer energie, traint je brein omdat je nieuwe dingen moet leren en je voelt je lekker als je weer een doel behaald hebt. Hoe kleiner en haalbaarder je doelen aan het begin van de rit zijn, hoe groter de kans dat je er op de lange termijn mee doorgaat. Denk aan het sparen van een euro per dag uit het vorige artikel. Het lijkt niet veel aan het begin, maar stapje bij stapje verleg je je grenzen en kom je dichter bij het bereiken van je doelen. Het maakt niet uit hoe langzaam het gaat aan het begin, zolang je maar niet stopt.

‘Het geheim is om te accepteren dat het onzeker voelt om nieuwe dingen te doen.’ 

Ik ken veel mensen die wachten tot ze ergens helemaal zeker van zijn voordat ze beginnen. Het resultaat is dat ze uiteindelijk nooit beginnen. Het gaat nooit zekerder voelen als je er niet gewoon aan begint. Het is dus slim om de onzekerheid gewoon te accepteren. Zodra je dat lukt kan je in beweging beginnen te komen en gewoon gaan doen wat je van plan bent. Stapje voor stapje verlaat je je comfortzone en ga je het gewoon doen!

Lees meer van Robin: