U bent hier: Home Columns Toveren met taal

Toveren met taal

Als het goed is spreek je Nederlands, wanneer je deze nieuwsbrief leest. Elk woord wat je voorbij ziet komen heeft dan automatisch een betekenis voor je, je hoeft er niet eens over na te denken. Het maakt niet of ik onwillekeurig allerlei woorden zonder samenhang plaats zoals vogel, koffiekopje of draaiorgel. Zodra je het woord leest, komt er een als vanzelf de betekenis van dat woord bij je te voorschijn. Dat kan zijn in de vorm van een plaatje van bijvoorbeeld de vogel, of in het geluid van de vogel, of misschien wel het gevoel wat je krijgt als je de vogels hoort fluiten. Gelukkig doet ons brein dit allemaal vanzelf, dan kunnen we als vanzelf praten, luisteren boeken lezen of schrijven.

Een betoverende communicatie

Sommige mensen lijken te kunnen toveren met taal. Zodra ze beginnen te praten, speechen of schrijven dan luister je of lees je met ingehouden adem en het is net alsof je betoverd wordt door alles wat je hoort. Als voorbeeld kun je denken aan je favoriete schrijver, president Barack Obama of een grappige cabaretier.  Achter al dit succesvolle taalgebruik schuilt een bepaalde structuur, een structuur die ervoor zorgt dat de uitgesproken of geschreven woorden, precies dat gevoel bij je opwekken waardoor je het zo bijzonder vindt.

Communicatiemodellen

In NLP wordt deze structuur uitgelegd in de vorm van communicatie modellen. Er bestaat een model waarmee je jouw eigen taalgebruik zo vorm kunt geven dat ook jij zo succesvol kan worden in communicatie. Bij een communicatie model kun je denken aan bepaalde regeltjes over taal. Bijvoorbeeld hoe je in een zin bepaalde woorden kunt gebruiken om een breder publiek te bereiken en meer impact te maken op de toehoorders. Voor elke situatie is er een passend model wat je kunt gebruiken om dit doel te bereiken zodat je heel succesvol wordt in je communicatie. Na verloop van tijd kun je deze succesvolle communicatie zo goed toepassen dat het als vanzelf gaat en ook jij één van die mensen bent die zo succesvol kan communiceren.

Je kunt dit voor jezelf al eenvoudig testen door te kijken wat het effect is van je communicatie. Moet je bijvoorbeeld een paar keer per dag hetzelfde zeggen tegen mensen als je de telefoon aan neemt of met mensen om je heen werkt? Test dan eens uit wat verschillende manieren van dingen vertellen voor verschillende resultaten opleveren. Misschien kun je beginnen te merken dat bepaalde zinnen een andere indruk achter laten dan anderen.  Zo word je bewust dat de woorden die je zegt heel belangrijk zijn en dat je daarmee kunt sturen wat voor indruk je bij mensen achterlaat of wat voor gevoel je mensen geeft.

de NLP practioner opleiding

Tijdens de NLP practitioner opleiding focussen we om te beginnen op het aanleren van meer goede gevoelens en grip op emoties zoals zelfvertrouwen, ontspanning, kracht en energie. Daarna gaan we snel aan de slag met het aanleren van succesvolle taalpatronen zodat je succesvol leert communiceren. Nadat je de NLP opleiding gevolgd hebt, ben je dus succesvol geworden in je communicatie, heb je meer grip op emoties en kun je vol ontspanning op eenvoudige wijze je doelen bereiken. De NLP practitioner opleiding