U bent hier: Home Columns Teleurstelling vereist adequate planning

Teleurstelling vereist adequate planning

JeepZojuist had ik mijn moeder aan de telefoon, die mij een verhaal vertelde over één van hun klanten die een 4 x 4 jeep had gereserveerd in Zuid-Afrika. Bij aankomst bleken ze echter geen 4 x 4 jeep te hebben gekregen maar een 2 x 4 jeep. Mijn ouders hebben een reisorganisatie voor reizen naar Zuid-Afrika (www.zuidafrikaspecialist.nl ) dus mijn moeder werd uit bed gebeld om zo snel mogelijk als nog een 4 x 4 jeep te regelen.  Als je zo’n mooie reis hebt gepland naar Zuid-Afrika en dingen pakken niet helemaal uit zoals je zou willen dan heb je al snel de neiging om teleurgesteld te raken en daardoor je vakantie te laten verpesten. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Heeft dat echt met de 4 x 4 jeep te maken of spelen er andere zaken?

Wat er bij sommige mensen gebeurt als ze mooie plannen maken voor de toekomst is het volgende. Mensen maken onbewust een mooi toekomst beeld in hun hoofd van wat ze van plan zijn om te gaan doen. Dit beeld is tot in de kleinste details uitgewerkt en voldoet aan al hun wensen. Vervolgens worden ze heel erg blij als ze naar dit mentale toekomstbeeld kijken en voelen zich er heel erg goed over. Op basis van een dergelijk beeld zou je bijvoorbeeld kunnen besluiten om de reis waar je van droomt uiteindelijk te gaan maken. Alle goede gevoelens die ze voelen worden dus gekoppeld aan dit mooie goede beeld waarin alles tot in de details perfect is (dus bijvoorbeeld ook aan de 4 x4 jeep).

Onbewust wordt hiermee een causaal verband gecreëerd, namelijk: Als mijn toekomstbeeld helemaal tot in de details uitpakt zoals ik dit wil, dan voel ik mij goed en tevreden… Maar, als er iets verandert aan dit beeld dan verdwijnen ook meteen al mijn goede gevoelens en voel ik mij slecht.
Je ziet dat je op deze manier dus je eigen teleurstelling plant door alle details in je mentale plaatje mee te laten tellen als voorwaarde om je goed te voelen.

Mocht je hier zelf ook wel eens last van hebben, dan kan  je dit eenvoudig voorkomen. Het is om te beginnen slim om je mentale plaatje over de toekomst zo vrij mogelijk te laten met zo min mogelijk details. Bijvoorbeeld: “We gaan een avontuurlijke reis maken door Zuid-Afrika” En aan dit plaatje alle goede gevoelens te koppelen.  In dit geval heb je je doel namelijk al bereikt zodra je geland bent. In het geval van mijn moeders klant kan het regelen van een nieuwe 4 x 4 jeep zelfs onderdeel worden van het grote Zuid-Afrika avontuur.  Daarnaast kun je eenvoudigweg letten op welke dingen er allemaal wel goed gaan, zoals het feit dat je nog steeds op vakantie bent en dat je op het punt staat een mooie trip door Zuid-Afrika te maken.

NLP Practitioner opleiding
We gaan alweer bijna met de 7 daagse NLP Practitioner  aan de slag. Het najaar is mijn favoriete tijd om mensen te leren zichzelf goed te voelen op basis van NLP technieken. Je kunt extra goed ervaren dat je dat zomerse gevoel eigenlijk het hele jaar met je mee kunt nemen als je maar weet hoe jouw eigen brein kunt sturen.  Er zijn nog 3 laatste plaatsen vrij voor de NLP Practitioner dit najaar, meld je snel aan als je nog mee wilt doen.

Overwin je spreekangst
Heb je last van zenuwen rondom het geven van presentaties en wil je leren om ontspannen te presenteren? Ga dan naar de volgende pagina en meld je aan voor overwin je spreekangst.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail
Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerste e-mail.