U bent hier: Home Columns Stilte in de storm

Stilte in de storm

De maand november was voor veel mensen een drukke maand. Voor mijzelf was het met 24 trainingsdagen, de drukste maand van het jaar. Van een bevriende horeca ondernemer hoorde ik dat hij dagen van 20 uur maakte waarna hij snel even 4 uurtjes sliep en dan weer aan het werk ging. Van weer andere mensen hoorde ik dat ze zo druk waren met alle voorbereidingen voor de komende feestmaand dat ze nergens anders meer tijd voor hadden. Stress is besmettelijk. Als iedereen om je heen gestrest is, dan is het lastig om zelf wel rustig en ontspannen te blijven. Toch is het juist als je heel gestrest bent extra belangrijk om tussendoor even helemaal niets te doen.

Ik heb mezelf aangeleerd om elke keer na een drukke training een dag vrij te nemen en daarop helemaal niets te doen. Telefoon uit, computer uit, tv uit. Het liefste ga ik een dagje naar de sauna en dan zo eentje waar je de hele dag stil bent. Het is verrassend wat er gebeurt als je na zo’n drukke tijd  opeens een hele dag helemaal niks gaat doen. Je zou verwachten dat je meteen tot rust komt en het heerlijk vindt. In plaats daarvan merk je tijdens zo’n sauna bezoek pas echt hoe gestrest je bent. Vanaf de incheck balie tot aan de kleedruimtes doe je in maximaal 20 seconden. Daarna binnen een minuut uitgekleed en nog geen vijf minuten later heb je de eerste douche, het voeten bad en het stoombad al gehad. De stress waarmee je aan het werk was, heb je meegenomen naar de sauna.

Haastig Ontspannen

Ik kijk om mij heen en zie mensen haasten om zo snel mogelijk te ontspannen. Vanuit een hoekje kijkt een gestreste zakenman nors als er twee vrolijke dames gezellig door zijn dagje stilte heen kwebbelen. Heel langzaam komen de mensen tot rust. Ze gaan langzamer lopen, rustiger ademen en het spreektempo wordt langzamer en zachter.  Verderop in de middag zie je dat de borstcrawl in het zwembad plaats heeft gemaakt voor een gezapige schoolslag of een poging het dode zee effect na te bootsen in een zoutloos bad. Gezichtsspieren beginnen te ontspannen, de vermoeidheid van hard werken maakt plaats voor een welverdiende ontspanning.

Helemaal niks doen

Ons lichaam heeft de neiging om stress op te slaan. Deze stress blijft dan net zo lang opgeslagen in ons lijf tot dat we onszelf de ruimte geven om deze stress los te laten. We hoeven daar in feite helemaal niets voor te doen, behalve onszelf de ruimte geven. Dat is precies waar het de meeste mensen tegenwoordig aan ontbreekt. We leiden onszelf voortdurend af door televisie te kijken, te Facebooken, of achter de pc te hangen. Als we echt helemaal niets doen, bijvoorbeeld gewoon door te zitten ergens op een stoel, of in ons eentje een wandeling te maken in het bos zonder te veel na te denken, dan komt ons systeem vanzelf tot rust.  Je begint te gapen, relaxter te worden en alle opgebouwde stress zakt langzaam van je af.

 

Tijdens de NLP trainingen die ik geef zie ik het vaak genoeg gebeuren. Mensen gunnen zichzelf opeens 7 dagen de tijd om er helemaal voor zichzelf te zijn. Alleen dat al veroorzaakt een enorme ontspanning bij mensen. 7 dagen lang mogen ze er even helemaal zijn voor zichzelf.  In het begin is het soms net als in die sauna, alle spanning komt er uit en mensen hebben bijna moeite om zich er aan over te geven. Dan maakt die spanning plaats voor ontspanning en komen ze helemaal tot rust. Ze worden weer zichzelf.