U bent hier: Home Columns Regels om gelukkig te worden

Regels om gelukkig te worden

Duizenden jaren geleden leefde er in Zuid-Afrika een stam: de Khoikhoi, wat grappig genoeg ‘echte mensen’ betekent. Deze ‘echte mensen’ hadden een eenvoudig bestaan. Ze leefden als jagers en verzamelaars en ze aten en dronken van wat de natuur ze te bieden had. Terwijl ik samen met mijn vriendin door hun oorspronkelijke leefgebied wandelde, vonden we verschillende zoetwaterbronnetjes en stelden ons voor dat ze daaruit dronken. We zagen de grotten waarin ze geleefd hadden, allemaal aan de rand van de eindeloze oceaan die vol zit met vis en eetbare planten. Het was natuurlijk een heel primitief, maar ergens ook een heel relaxed bestaan. Door de rust van de natuur, de zee en de stilte ben je het drukke Nederland al snel vergeten.

Toen versus nu

Vandaag de dag daarentegen zijn er nogal wat voorwaarden waar je aan moet voldoen, voordat je jezelf een ‘echt mens’ mag noemen. Zo is het voor veel mensen belangrijk om een goede opleiding te hebben, intelligent te zijn, een goede baan te vinden, genoeg geld te verdienen, een partner te hebben, te trouwen, kinderen te krijgen, een goede vader/moeder te zijn, carrière te maken, gezond te eten, een slank lijf te hebben, succesvol te zijn, een mooie auto te rijden, modieus gekleed te gaan, genoeg Facebookvrienden te hebben en ga zo maar door.

Rond de leeftijd van twee jaar beginnen we een identiteit op te bouwen en leren we elke dag nieuwe regels. We doen onze uiterste best om aan alle regels te voldoen en onze ouders, leraren en vrienden tevreden te houden. Maar er blijven maar regels bij komen, elke dag weer. Eerst op school, dan op je werk en in je relatie. Het kan eigenlijk niet anders dan dat het een keer mislukt om aan alle regels te voldoen. Sommige mensen accepteren al snel dat het allemaal niet lukt en voelen zich daarom altijd een beetje minderwaardig. Andere mensen streven ernaar om alle regels op te volgen en werken zich een slag in de rondte.

Soms is het goed om eens heel even stil te staan en te bedenken wie die regels eigenlijk bedacht heeft. Het antwoord is simpel: wijzélf. Wij hebben onszelf wijsgemaakt dat we eerst moeten voldoen aan allerlei regeltjes om een ‘echt mens’ te mogen zijn. Dat betekent dat wij, als wij die regels zelf bedacht hebben, nu ook een beslissing kunnen nemen om een aanta

l van die regels te vergeten. Net zolang tot alleen de belangrijkste regels overblijven. Heb je vis om te vangen? Een knuppel om achter wild aan te rennen en kan je een vuurtje maken zonder aansteker? Dan ligt het geluk op jou te wachten ;-)!