U bent hier: Home Columns Positief denken kan schadelijk zijn

Positief denken kan schadelijk zijn

Positief denken kan schadelijk zijn. Dit schrijft de nieuwssite NU.nl. Een onderzoek aan de universiteit van Waterloo wees dit uit. De onderzoekers hebben uitgetest wat er gebeurt op het moment dat je onzekere proefpersonen positieve uitspraken laat herhalen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de uitspraak: “ik ben beminnelijk”  of “ik zal slagen” blijven herhalen. De uitkomst van het onderzoek is dat onzekere personen zich juist alleen maar onzekerder gingen voelen.

Positief denken

Sommige mensen denken dat NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) alleen maar over positief denken gaat, maar hier slaan ze de plank mis. NLP gaat in eerste instantie over je goed leren voelen en als gevolg daarvan ga je vanzelf positiever denken. Het is waar dat als je weinig zelf vertrouwen hebt en vervolgens gaat denken dat je het wel hebt je eigenlijk alleen je zelf maar aan het bedriegen bent. Het is veel beter om daadwerkelijk te gaan voelen dat je zelfvertrouwen hebt zodat de gedachtes aan zelfvertrouwen alleen maar sterker worden.

Het eigenaardige van het wetenschappelijke onderzoek is dat ze vooral ontdekt hebben wat niet werkt en vervolgens gestopt zijn. Ze weten nu dat alleen positief denken niet helpt. Wat dan wel helpt wordt vervolgens niet onderzocht en daarmee is het onderzoek afgedaan. Om die reden is NLP niet wetenschappelijk bewezen, NLP gaat namelijk door tot dat iets wel werkt en daarvoor is het nodig dat je creatief bent. Wat voor de ene persoon heel goed werkt kan voor een ander totaal niet werken. NLP leert je dan om je aan te passen aan de belevingswereld van de ander zodat je kunt kijken hoe je naar een beter resultaat kunt gaan.

Creatief worden in je goed voelen

Hoe kun je creatief worden in je goed voelen? Tijdens sommige trainingen doen we een test waar mensen eerst een eental negatieve emoties mogen opschrijven en vervolgens een aantal positieve. Het resultaat is vaak dat mensen in staat zijn meer dan 25 negatieve emoties te bedenken en een stuk of 3 goede, positieve emoties. Nu is het zo dat sommige emoties niet in naam zijn uit te drukken. Ik weet bijvoorbeeld nog dat ik ooit een heel goed gesprek had met een klant in Nijmegen en terug reed over het land weggetje richting huis. Ik luisterde toen naar een stevig rock nummer en zat rechtop in de auto. Terwijl ik dit type begin ik alweer een beetje terug te gaan naar dat gevoel van toen. Deze emotie heeft niet echt een naam, maar is wel heel belangrijk voor mij. Het is dus zaak dat ik een manier ken om deze emotie mee te nemen en te bewaren zodat ik hem kan gebruiken wanneer dat nodig is.NLP leert je hoe je dit kunt doen op heel veel verschillende manieren zodat je echt creatief kunt worden in je goed voelen.

NLP Master Practitioner

Waar de NLP Practitioner opleiding vooral gaat over het aanleren van alle NLP technieken word je tijdens de Master Practitioner echt creatief in het gebruiken van NLP. Zo leer je bijvoorbeeld alle NLP technieken ook conversationeel toepassen. Dat wil zeggen dat je ze in gesprekken kunt inbouwen zonder dat mensen dat hoeven te weten. Zo voerde ik eens een gesprekje met iemand op een luchthaven met vliegangst en na afloop was haar vliegangst al een stuk minder.

Dit klinkt alsof het bijna niet te leren is. Gelukkig blijkt dat na een goede NLP practitioner de Master Practitioner eigenlijk een logisch vervolg is. Je onbewustzijn leert de technieken op een diep niveau begrijpen zodat je eigenlijk als vanzelf mensen in je omgeving, inclusief jezelf begint te veranderen. Heb je ergens anders een NLP opleiding gevolgd en wil je overstappen? Dan mag je een aantal dagen van de Practitioner gratis volgen om weer helemaal up to date te komen.

Meer informatie over de NLP Master Practitioner vind je hier: https://www.robin-stevens.nl/nlp-opleidingen/nlp-master-practitioner-opleiding/

Positief denken kan schadelijk zijn’

Uitgegeven: 6 juli 2009 07:01
Laatst gewijzigd: 6 juli 2009 07:00

AMSTERDAM – Oefeningen waarbij positief denken wordt gestimuleerd, hebben een schadelijke uitwerking op het gemoed van mensen met een onzeker karakter. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Canadese wetenschappers.

De onderzoekers van de University of Waterloo bepaalden voor hun experiment het zelfvertrouwen van tientallen proefpersonen met een psychologische test.Vervolgens lieten ze alle deelnemers een aantal positieve stellingen herhalen, zoals: ‘ik zal slagen’ en ‘ik ben een beminnelijk persoon’.Uit de onderzoeksresultaten bleek dat zelfverzekerde mensen nog meer zelfvertrouwen kregen door het uitspreken van de positieve spreuken. Maar onzekere proefpersonen kregen juist een negatiever zelfbeeld door de oefening.

Afgenomen zelfvertrouwen

Na de ‘positiviteitstraining’ hadden ze gemiddeld genomen minder zelfvertrouwen dan   onderzoeksdeelnemers die ook een onzeker karakter hadden, maar niet op commando positieve stellingen hadden herhaald.De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Overtuiging

Volgens de wetenschappers werken oefeningen waarbij mensen worden aangemoedigd om positief te denken vermoedelijk alleen als hun bestaande overtuigingen daarmee worden bevestigd.“Het lijkt erop dat positieve stellingen averechts werken bij mensen die ze het hardste nodig hebben”, zo verklaart hoofdonderzoeker Joanne Wood in de Britse krant The Times.

“Als mensen met weinig zelfvertrouwen een positieve stelling over zichzelf herhalen, dan brengen ze zichzelf alleen maar aan het twijfelen”, aldus Wood. ”Ze zeggen bijvoorbeeld ‘ik ben een beminnelijk persoon’. Maar ze denken dan bij zichzelf: ‘eigenlijk ben ik helemaal niet beminnelijk’. En daardoor krijgen ze juist minder zelfvertrouwen.”

Illusie

Wood roept schrijvers van zelfhulpboeken dan ook op om niet langer de illusie te wekken dat iedereen zijn leven kan veranderen door simpelweg positief te denken. “Het is frustrerend voor mensen als ze dat maar blijven proberen, terwijl het niet werkt”, aldus Wood De onderzoekers van de University of Waterloo bepaalden voor hun experiment het zelfvertrouwen van tientallen proefpersonen met een psychologische test.Vervolgens lieten ze alle deelnemers een aantal positieve stellingen herhalen, zoals: ‘ik zal slagen’ en ‘ik ben een beminnelijk persoon’. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat zelfverzekerde mensen nog meer zelfvertrouwen kregen door het uitspreken van de positieve spreuken. Maar onzekere proefpersonen kregen juist een negatiever zelfbeeld door de oefening.