U bent hier: Home Columns Op vakantie van jezelf

Op vakantie van jezelf

Deze week zat ik ergens aan de kant van de zee, over het water heen te staren. De zon scheen op mijn gezicht, een zacht zeebriesje waaide door m’n haren en op de achtergrond hoorde ik Spaanse kinderen spelen in het zand. Ik merkte dat er een soort diepe ontspanning over me heen zakte. Voor eventjes, was ik alles wat ik de afgelopen tijd heb meegemaakt vergeten. Ook had ik eventjes geen plannen voor de toekomst, zelfs niet voor die avond. Wat er overbleef was mijn ademhaling, een paar kalme gedachten over de mooie omgeving en de achtergrondgeluiden. Hoe meer ik me hier bewust van werd, hoe meer ik in dat gevoel van ontspanning zakte. Alles wat ik normaal gesproken in mijn dagelijks leven “ben” deed er even niet meer toe. Ik was voor eventjes vergeten, wie ik “ben”. Deze ontspanning en rust die voortkomt uit het “vergeten wie je bent”, is de essentie van wie je echt bent, voorbij het verhaal van je leven.

Veel mensen hebben wel een soortgelijke ervaring gehad. Een vriendin vertelde over haar backpackvakanties dat ze tijdens die vakanties even alles los kon laten. Haar drukke baan als directeur, haar gezin en alle verantwoordelijkheden die daar bij horen. Soms, vertelde ze, kon ze zich dan tijdens die backpackvakanties bijna niet meer voorstellen dat ze ook nog een leven in Nederland had. Voor eventjes stapte ze uit het “verhaal” van haar leven en stond ze met beide benen in de ervaring van het leven zelf, precies zoals het zich op dat moment voordeed.

Eigenlijk zijn dit een soort spontane spirituele ervaringen, die je af en toe overkomen. Maar wist je dat je dit soort ervaringen op elk moment bewust kan opzoeken als je er behoefte aan hebt? Mocht je even behoefte hebben aan meer innerlijke rust – of je nu wel of niet vakantie aan het houden bent –  doe dan het volgende:

Breng je aandacht naar alles wat je op dit moment ervaart. Wat hoor je op dit moment? Wat zie je? Wat ruik je? Wat proef je? Wat voel je? Ervaar alles wat er binnenkomt via je zintuigen zo aandachtig mogelijk. Maar doe dit, zonder het te willen veranderen en zonder oordeel. Dus luister, kijk, ruik, proef, voel met al je aandacht. Neem dan bijvoorbeeld je ademhaling als ankerpunt. Voel hoe je ademhaling helemaal vanzelf je lijf vult met zuurstof. Merk hoe je borst wordt opgetild bij een inademing en weer inzakt bij een uitademing. Merk hoe er gedachten in je opkomen en hoe ze ook weer verdwijnen. Merk hoe je deze tekst leest, terwijl je naar de geluiden luistert op de achtergrond. Doe het met al je aandacht. En iedere keer als je gedachten afdwalen, breng je simpelweg je aandacht weer terug. Misschien lukt het je maar een paar seconden, dat is al een goed begin.

Je zal merken dat hoe langer je dit blijft doen, hoe meer het je lukt om er in te zakken, hoe meer je begint te “vergeten wie je bent” en gewoon “hier” bent, met al je aandacht in dit moment. Je vergeet natuurlijk niet echt wie je bent, maar je neemt als het ware even pauze van dat waar je normaal gesproken zo druk mee bent. Daardoor komt je systeem helemaal tot rust. Misschien is dat wel de reden dat mensen zo gek zijn op vakanties. De veranderde omgeving herinnert je namelijk niet continue aan wie je normaal gesproken bent. De echte vakantie is dus niet alleen buiten jezelf, maar ook in je mind. Hoe meer je oefent met bovenstaande oefening, hoe meer je dat interne vakantiegevoel steeds kan oproepen. Wat je ook aan het doen bent, waar je ook bent simpelweg, omdat het je natuurlijk staat van zijn is. Een staat van aanwezigheid in het hier en nu.