U bent hier: Home Columns Kom je buiten spelen?

Kom je buiten spelen?

Afgelopen zaterdag heb ik samen met een jeugdvriend een oude liefde herontdekt: we zijn samen gaan catamaran zeilen op het IJsselmeer. Allebei hebben we vanaf dat we kind waren veel gezeild, maar, vooral voor mij, was het al jaren geleden dat ik echt sportief had gevaren. Ik kan mij nog een vakantie herinneren in 1996 waar we allebei van onze ouders ons zeilbootje mee mochten nemen naar het Gardameer in Italië. Drie weken lang maakten we plezier en speelden we met onze bootjes op het water. We maakten zelfs een heus jongensavontuur mee toen we met ons bootje in zwaar weer terec

ht kwamen en tot slot moesten werden gered door onze moedige vaders. Het was zo’n zomervakantie die eindeloos leek te duren, inclusief vakantieliefdes en stiekem biertjes drinken op het strand.

En afgelopen zaterdag, toen we na 20 jaar weer samen op het bootje klommen bleek er nog weinig veranderd te zijn. Zodra de zeilen waren gehesen en we het haventje uitvoeren waren we gewoon weer 15 jaar oud. Het was even wennen, want onze lichamen bleken in de tussentijd wel een stukje ouder te zijn geworden (zo bleek ook de dagen erna). De manoeuvres op de boot gingen dus iets minder soepel dan we ooit gewend waren. Toch maakte dat voor de hoeveelheid plezier niets uit. We voelden al snel weer dat heerlijke gevoel van vrijheid en even bestond er niks anders, dan de twee dappere broeders van de Kameleon, de wind en het bootje. Toen we terugkwamen op de kant stonden we beiden van oor tot oor te glimmen van plezier.

Veel mensen vergeten wanneer ze ouder worden hoe belangrijk het is om echt plezier te maken. Ze vinden zichzelf er te serieus voor. Wanneer dat precies begint weet ik ook niet, maar ik gok ergens in de pubertijd. Van een bevriende moeder hoorde ik laatst dat haar dochter van 11 zich van de ene op de andere dag te oud begon te voelen voor de speeltuin. De speeltuin was voor kinderen, zo meende ze, terwijl ze er de week daarvoor nog in aan het spelen was.

Misschien is het goed om het in de pubertijd even los te laten, zodat je kunt leren hoe het volwassen en serieuze leven eruit ziet. Maar het is minstens zo goed, om het daarna weer toe te laten en weer te leren spelen en plezier maken. Te doen, wat je ooit deed, toen je het leven nog niet zo serieus nam. Dus… waar krijg jij energie van? Wat geeft jou een goed gevoel? Doe het weer eens wat vaker. En maak weer eens een kleurplaat, spring van de hoge duikplank, ga weer eens op een schommel zitten, zing gekke liedjes of doe een dansje in je huiskamer.  Want diep van binnen, zijn we allemaal nog kinderen, die het leven soms een tikkeltje te serieus nemen.