U bent hier: Home Columns Kies jij de juiste woorden?

Kies jij de juiste woorden?

Toen ik naar de middelbare school ging, werd al snel duidelijk dat ik geen talent had om hele dagen in klaslokalen door te brengen. Ik vond leraren saai, de lesstof nog saaier en kon mij maar moeilijk focussen. Mijn aandacht dwaalde af naar meisjes, winkelcentra waar je kon poolbiljarten en mijn zeilbootje waar ik tijdens schooltijd graag op ging zeilen. Het resultaat was, zoals je kunt raden, dat er van school weinig terecht kwam.

Nu vond ik dat op zichzelf geen probleem, maar mijn leerkrachten des te meer. Ik kan mij de eindeloze preken van leerkrachten en rectoren nog goed herinneren.  Ze maakten mij duidelijk dat als ik op deze manier door zou gaan, er waarschijnlijk later weinig van mij terecht zou komen.  Ze hadden natuurlijk allemaal het beste met mij voor, maar hoe vaker ik dat soort preken aan hoorde, hoe meer ik er in ging geloven. Ik werd eigenlijk Neuro Linguïstisch Geprogrammeerd om er een zooitje van te maken.  Na mijn middelbare school periode had ik dan ook flink moeite om een fatsoenlijke baan te vinden en mijn leven op de rit te krijgen. Langzaam aan werd het van kwaad tot erger.  Nog voordat ik 20 was, zat ik werkloos thuis en had ik bovendien een financiële schuld van bijna 50.000 euro.

Ik zocht hulp bij een instantie die schuldsanering deed en ook daar hoorde ik dat ik er echt een zooitje van had gemaakt en dat er nu echt iets moest veranderen.  Ik ging me hoe langer hoe waardelozer over mijzelf voelen en begon langzaam aan te geloven dat er echt iets mis met mij was.

Het was ook een uitzichtloze situatie. Hoe moest ik met een salaris van 1000 euro in de maand, in vredesnaam 50.000 euro terugbetalen? Ik besloot het ondanks alles toch te gaan proberen. Ik ging heel hard werken en nam zelfs twee baantjes tegelijk. Doordeweeks werkte ik ergens als verkoper en in het weekend achter de bar. Nadat ik een tijdje als verkoper had gewerkt riep de baas van dat bedrijf me bij zich.  In eerste instantie schrok ik, omdat ik bang was dat ik weer een preek zou krijgen of iets niet goed had gedaan.

Maar toen gebeurde er iets bijzonders

Hij zei: “Robin, ik heb je de afgelopen weken goed in de gaten gehouden

en ik moet je zeggen dat je de beste verkoper bent die ik ooit in dienst heb gehad. Ik vind je zelfs zo goed, dat ik je eigenlijk een vreemd advies wil geven. Ga op zoek naar een baan waar je jouw kwaliteiten als verkoper echt kan benutten en waar ze je een goede provisie kunnen betalen.” Mijn mond viel open van verbazing en ik kon mijn tranen nauwelijks onderdrukken. Wat een lieve, bemoedigende woorden. Ik was er stil van.

Op de fiets naar huis dacht ik na over wat hij gezegd had. Was ik echt zo goed? Ik had wel hard gewerkt in die eerste periode dus dat hielp vast mee. Ik voelde me trots, gemotiveerd en teleurgesteld tegelijkertijd. Ik moest tenslotte wel weer op zoek naar een nieuwe baan.

Thuis aangekomen stond er een hele mooie, gloednieuwe Volkswagen Golf voor de deur. Ik kwam binnen en daar zat mijn vriendin die een vriend op bezoek had. Hij had een mooi, driedelig grijs pak aan en hij zag er uit als een echte zakenman. De auto op de oprit bleek van hem te zijn. Ik vroeg hem wat voor werk hij deed. Hij vertelde dat hij verkoper was bij de Gouden Gids. Opeens kreeg ik kippenvel. Op de een of andere manier wist ik, dit is geen toeval. Ik moet bij die Gouden Gids gaan werken. Ik had de woorden van mijn oude directeur goed in mijn oren  geknoopt en voor ik het wist, had ik een sollicitatie gesprek geregeld en werd ik aangenomen.

Mijn nieuwe salesmanager was erg enthousiast over mijn kwaliteiten als verkoper. Hij motiveerde me enorm door te vertellen wat ik allemaal goed deed als verkoper en hoe ik daar nog meer van kon doen. Binnen een paar maanden ontwikkelde ik mij als accountmanager, verdiende ik duizenden euro’s commissie en  verdwenen mijn schulden stukje bij beetje. Voor een bepaalde periode, voelde mijn salesmanager bij de Gouden Gids als mijn persoonlijke coach, die mij liet inzien welke kwaliteiten ik had en hoe ik die het beste kon benutten. Zijn woorden en de woorden van de directeur van het bedrijf daarvoor blijven nog altijd bij me.

Terugkijkend, zie ik hoeveel invloed de woorden hebben gehad, die mensen in de loop van de tijd tegen mij gezegd hebben. Het is dan ook niet voor niks, dat ik toen ik in mijn begin 20er jaren NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) leerde, er zo’n enorme fan van ben geworden. Want of je nu al wel of nog geen NLP opleiding hebt gevolgd; realiseer je goed, dat de woorden die je zegt een enorme (positieve) invloed kunnen hebben op de mensen om je heen.