U bent hier: Home Columns Je huis opruimen als ontspanning

Je huis opruimen als ontspanning

De herfst is begonnen. Na een regenachtige en onstuimige zomer wordt het weer langzaam herfst in Nederland. Sommige mensen noemen het nog enigzins optimistisch een nazomer, en genieten af en toe van een laatste zonnestraal. De herfst kan een heerlijk periode zijn om weer eens tijd te besteden aan jezelf. Als het buiten weer kouder wordt en binnen weer warmer, kun je avonden en middagen tijd besteden aan de plek die helemaal van jou is, je huis.

Je huis en wie je bent

Je huis is een plek die veel over jezelf kan vertellen. Als je in je huis om je heen kijkt, zie je overal allerlei spullen staan. Sommige spullen staan er al lang zoals misschien je meubels of bepaalde boeken of accesoires. Andere spullen heb je er misschien pas net neer gezet zoals thee kopje of je nieuwe televisie gids. Al deze spullen dragen herinneringen met zich mee. Soms kun je met je ogen dicht de vaatwasser uitruimen omdat je precies weet waar alles staat.

Je huis als spiegel van je ziel

Je huis is eigenlijk een soort spiegel van je ziel.Wanneer je zelf opgeruimd en netjes bent van binnen ziet je huis er ook zo uit. Misschien heb je wel eens ervaren dat het heel anders voelt om in een opgeruimd huis te zijn, of in een huis wat je net hebt schoon gemaakt. Het gebeurt dan ook vaak dat als mensen terug komen van bijvoorbeeld een training of een workshop zie ze bij me gevolgd hebben spontaan thuis het huis anders inrichten of beginnen op te ruimen. Simpel weg, omdat wat ze van buiten zien niet meer past bij wat ze van binnen voelen.

Je kunt het natuurlijk ook andersom doen. Je begint bijvoorbeeld met een kastje op te ruimen waar je al een hele tijd niet meer in gekeken had. Je haalt de spullen er uit die je echt niet meer nodig hebt en haalt de spullen die je juist wel leuk vindt weer eens even extra in je aandacht. Het maakt eigenlijk niet uit met welk gedeelte van je huis je begint. Wel is het natuurlijk het leukste om te beginnen met iets wat in je zicht blijft zoals een kastje in je huiskamer.

Verandering

Het kan ook leuk zijn om dingen in je huis gewoon eens op een andere plek neer te zetten. Richt je keuken eens opnieuw in en zet de glazen op precies de tegen over gestelde plek neer als waar ze stonden. Zo word je weer bewust van wat er allemaal in je huis staat en waar je het voor kunt gebruiken. Tegelijkertijd doorbreek je oude patronen en vervang je ze door nieuwe. Je brein raakt hier aan gewend en voor je het weet kun je ook slechte gewoontes stoppen zoals te veel eten of te veel koffie drinken.

Tip: Volg eens een NLP Workshop

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.