U bent hier: Home Columns Hoe werkt je brein tijdens presentaties ?

Hoe werkt je brein tijdens presentaties ?

Angst om te spreken in het openbaar is één van de meest voorkomende angsten. De reden daarvoor is eigenlijk onduidelijk. Sommige mensen denken dat het te maken heeft met een presentatie die ze een keer verprutst hebben. Anderen denken dat het komt door het publiek wat er zit, of door de deal die er mee samen hangt. Weer andere mensen denken dat het te maken heeft met het wel of niet uit je hoofd leren van een tekst.  Je begrijpt het al, zo kun je nog wel even door gaan, de lijst met redenen is groot. Maar zijn dit ook echt de redenen?

Je zintuigen gebruiken

NLP ( Neuro Linguistisch Programmeren) kijkt hier op een hele eigen manier naar. NLP kijkt namelijk niet zozeer naar wat er allemaal aan inhoud meespeelt. Dus of het nu de raad van bestuur is of een bruiloft maakt eigenlijk niks uit. Het gaat erom hoe je deze raad van bestuur of deze bruiloft jezelf inbeeldt.

Je brein verwerkt informatie op basis van je 5 zintuigen: Horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Elke keer dat je iets meemaakt wordt er van alles een beeld, een gevoel, een geluid en misschien ook nog wel een geur en een smaak opgeslagen. Dit alles wordt opgeslagen in je onbewustzijn zodat als je later weer eens in een zelfde situatie komt je deze kunt herkennen en er gepast op kunt reageren. Soms kan het voorkomen dat je op deze manier jezelf gedrag aanleert waar je eigenlijk verder niks aan hebt. Dit gedrag is bijvoorbeeld de angst om te spreken in het openbaar.

Verander je gevoel

Mocht je bang zijn om voor een groep te staan, doe dan maar eens het volgende experiment. Denk aan een groep mensen waar je voor moet staan spreken. Beeld het je levendig in zodat je de groep echt voor je ziet, hoor ook het gestommel in de zaal zoals dat vaak is aan het begin van de presentatie. Welke emotie komt nu bij je op? Als je een beetje een zenuwachtig gevoel krijgt ben je dus in staat een slecht gevoel te voelen over presenteren puur op basis van de gedachtes die je hebt.
Gelukt? Mooi zo!  dat betekent namelijk dat je in staat bent  om je gedachtes te sturen. Dat je het voor elkaar krijgt om zomaar opeens je gevoel te veranderen. En dat is nu precies waar NLP om de hoek komt kijken. Wanneer je in staat bent om een slecht gevoel te zomaar op te roepen ben je eigenlijk ook in staat om een goed gevoel zomaar op te roepen toch? Denk maar eens aan iets heel leuks wat je hebt meegemaakt. Iets waar je heel vrolijk van werd. Zie het weer voor je, duik weer  in die ervaring. Voel weer wat je daar voelde. Voelt het al beter?

Voor de meeste mensen  is dit een stuk lastiger dan het oproepen van een slecht gevoel.  Wil je hier beter in worden, dan is het een goed idee om eens mee te doen aan de training spreken in het openbaar. Deze training gaat namelijk niet over fantastische presentaties, of over hoe je de beamer gebruikt om mensen te verblinden.

Ontspannen en zelfvertrouwen creëren.

Tijdens deze training besteden we aandacht aan het goede gevoel dat je zou kunnen hebben wanneer je voor een groep mensen staat.  Dat is eenvoudig te sturen als je maar weet hoe het werkt. Twee dagen nemen we de tijd om je in een persoonlijke informele sfeer te helpen helemaal ontspannen voor een groep te staan. Je zult merken dat je na deze 2 dagen een heerlijk gevoel van rust, zelfvertrouwen en kalmte over je hebt, terwijl je voor de groep staat maar ook gewoon in het algemeen.

Wil je meer weten? Je vindt alles wat je nodig hebt via deze link. Spreken in het openbaar

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.