U bent hier: Home Columns Hoe maak je al je wensen voor 2019 waar!

Hoe maak je al je wensen voor 2019 waar!

Een paar weken geleden was ik kort te horen op Radio 2. In de uitzending van Jeroen Kijk in de Vegte nemen ze tegeltjeswijsheden onder de loep om te kijken of ze een kern van waarheid bevatten. In dit geval ging het om de tegeltjeswijsheid: ‘Je moet nooit je wensen aan anderen vertellen, anders komen ze niet uit.’  Ze hadden mij -als expert op het gebied van persoonlijke ontwikkeling- gevraagd om hier een licht op te schijnen. Ik had ongeveer 1 minuut om het uit te leggen, dus dat was nog een hele uitdaging. Je kan de herhaling van het fragment hier beluisteren.

Zoals je in het geluidsfragment kunt horen, ben ik er persoonlijk geen voorstander van om je wensen of doelen voor de toekomst zomaar met iedereen te delen. Wanneer je van plan bent om iets fundamenteels te veranderen in je leven, werkt het vaak veel beter om eerst helemaal je eigen wensen of doelen uit te denken en in te beelden. Op die manier krijg je in de eerste plaats zelf een heel duidelijk idee van waar je heen wilt en hoe dat voor je voelt.

Op basis van die mentale voorstellingen over de toekomst, begint er vanzelf ook een idee te ontstaan hoe je dat doel of die wens waar kan maken voor jezelf. Je ziet jezelf dan in gedachten dus al in actie komen. Vervolgens doe je wat er nodig is om te komen waar je heen wilt.

Goede vragen stellen

De slimste manier om te ontdekken hoe je doelen of wensen waar kan maken is het stellen van goede vragen. Zodra je helder hebt welk doel je graag wilt bereiken, stel je jezelf de vraag:

‘Wat zou ik kunnen/ moeten doen om daar te komen?’

Misschien weet je het antwoord niet direct, maar door die vraag regelmatig te herhalen ga je nadenken over de juiste dingen. Of je gaat, juist omdat je het antwoord niet weet onderzoeken doen. Door te googelen naar mensen die hetgeen jij graag wilt doen, eerder gedaan hebben of door boeken te lezen over het onderwerp.

Advies uit de verkeerde hoek

In het verleden heb ik zelf regelmatig de vergissing gemaakt om mijn doelen of wensen voor de toekomst wel uit te spreken tegen de verkeerde mensen. Meestal kreeg ik direct allerlei goedbedoelde adviezen van mensen die er eigenlijk niet veel verstand van hadden.

Zo vond bijna iedereen uit mijn sociale omgeving het een slecht plan toen ik in 2007 voor mezelf wilde beginnen. Veel te riskant, zo meenden de meesten. Al had niet een van die vrienden zelf enige ervaring met ondernemen. Ook toen we een paar jaar geleden het ambitieuze plan hadden om een jaar vrij te nemen en een wereldreis te maken, kregen we veel goedbedoeld, maar negatief advies van onze sociale omgeving. Interessant genoeg was niemand ooit langer dan twee weken op vakantie geweest.

Gelukkig heb ik die goedbedoelde adviezen in de wind geslagen en mijn eigen koers gevaren. Zodra ik eenmaal aan het ondernemen / reizen was, ontmoette ik als vanzelf andere ondernemers / reizigers, wiens adviezen ik graag ter harte nam.

Zodra je de juiste mensen om je heen verzameld hebt, werkt het delen van je wensen of doelen vaak juist heel inspirerend.

Het beste jaar tot nu toe

Nu het einde van het jaar dichterbij komt is er een prachtige vraag die jezelf kan stellen voor het komende jaar:

Hoe kan ik van het komende jaar, het beste jaar uit mijn leven maken, tot nu toe?’

Doe dit bijvoorbeeld samen met je partner.

  1. Beeld je samen in dat het oudejaarsavond 2019 is en dat jullie net proosten op het beste jaar van jullie leven tot nu toe. Stel het je echt levendig voor.
  2. Kijk in gedachten terug naar het afgelopen (toekomstige) jaar en zie wat je allemaal hebt meegemaakt. Voel hoe goed het voelt.
  3. Vertel aan je partner wat je hebt meegemaakt het afgelopen (toekomstige) jaar.
  4. Maak concrete plannen om die doelen of wensen echt in de praktijk te brengen in het komende jaar.

Fijne feestdagen!

Robin Stevens

Meer lezen van Robin?