U bent hier: Home Columns Hoe krijg je meer vrijheid?

Hoe krijg je meer vrijheid?

Een van de belangrijkste doelen bij het NLP ( Neuro Linguïstisch Programmeren) is het krijgen van meer vrijheid. Vrijheid om meer te doen wat je wilt doen, meer te zeggen wat je wilt zeggen en meer te zijn wie je wilt zijn. Voor een groot gedeelte wordt onze vrijheid door ons zelf beperkt. Doordat ons brein neigt vastzittende patronen te volgen, worden we tijdens ons leven steeds meer een slaaf van onze gewoontes. Tussen deze gewoontes zitten zowel goede dingen als slechte dingen. Als je bijvoorbeeld de gewoonte hebt om elke keer dat je op staat ’s ochtends gewoon heel relaxt en ontspannen op te staan dan is dat een prima gewoonte waar je waarschijnlijk nog lang gebruik van wilt maken. Heb je daarentegen elke ochtend een pesthumeur, dan is dat een slechte gewoonte waar je waarschijnlijk snel van af wilt.

De gewenning van ontspannen

De afgelopen week was ik samen met mijn vriendin aan het duiken op Malta. Wanneer je voor het eerst leert duiken, dan is het een vreemd gewaarwording om onder water te ademen. Normaal gesproken kan je immers niet langer dan een paar minuten onder water blijven, dus is het zaak zo snel mogelijk weer boven te komen. Maar nadat je gewend bent aan het feit dat je door gebruik van de persluchtfles en de adem automaat eenvoudig onder water kan blijven, wordt het steeds eenvoudiger en meer ontspannen om onder water te blijven en te blijven ademen.

Nieuwe dingen proberen

Wanneer je nieuwe dingen aanleert, dan kan dit in het begin een beetje onwennig aanvoelen. De reden hiervoor is simpelweg, dat je brein het gebied wat je aan het bewandelen bent nog niet goed genoeg kent om zich er helemaal comfortabel bij te voelen. Maar na verloop van tijd zul je merken dat het eerst nog oncomfortabele al comfortabeler begint te voelen. Het is heel eenvoudig om nieuwe dingen te testen. Rijd je iedere dag dezelfde route naar je werk? Neem dan vanaf morgen eens een andere route. Krijg je hier al de kriebels van als je er aan denkt? Dat is mooi, dat betekent dat het echt anders is dan je gewend bent. Krijg je geen kriebels? Dan is het misschien net niet anders genoeg, voeg er dan nog iets anders aan toe.

Blijf deze route vervolgens gewoon voor de aankomende 2 weken volgen en kijk achteraf of het bevalt. Als het je bevalt, dan heb je nu meer vrijheid doordat je niet één, maar meerdere manieren hebt om naar je werk te komen. Door op deze manier steeds nieuwe dingen uit te testen krijg je vanzelf steeds meer vrijheid en word je minder verslaafd aan je gewoontes. Het voordeel is dat je eraan gewend raakt nieuwe dingen uit te testen en te proberen en voordat je het weet leef je een leven met meer vrijheid dan je ooit had gedacht.

24 t/m 30 oktober – NLP Practitioner opleiding

De beste manier om oude gewoontes te doorbreken en meer vrijheid te krijgen is het volgen van de NLP practitioner opleiding. Nadat je deze opleiding gevolgd hebt, heb je geleerd om zowel op onbewust als bewust niveau grip te krijgen op je brein, gewoontes en emoties. Vanaf het moment dat je geleerd hebt hoe jij zelf aan het roer kan staan, begin je steeds meer nieuwe dingen op te pikken en te ontwikkelen. Tijdens 7 dagen aaneengesloten training begin je de verandering te maken die je helpen om te bereiken wat je wilt. Meer informatie lees je op de volgende pagina: NLP Practitioner opleiding

Wil je meer vrijheid krijgen door te leren hoe je ontspannen kunt presenteren? Volg dan de tweedaagse workshop “ontspannen presenteren” Er zijn nog plaatsen vrij in september of oktober. Voor meer informatie: Ontspannen presenteren

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.